Blog

ZAKAJ SE TVOJI OTROCI NE IGRAJO Z MOJIMI?

Končno poletje, tako težko pričakovan dopust. Zate in za tvoja otroka. Končno nekaj dni brez tekme s časom, brez pregovarjanja okrog učenja in prevažanja od nogometa do košarke. Tvoj edini stres je le nakup kopalk in pobožna misel, da ti to sezono le ne bo treba po tihem prositi trgovke za L velikost.

Počutiš se polna moči. Tako zelo, da bi lahko prodajala svoj zagon … Že nekaj časa se dobivaš s čudovitim moškim. Ločen, tako kot ti z dvema sinovoma iz prejšnjega zakona. Trenutki z njim so kot pokušanje sveže marmelade s prstom. Po nekaj mesecih romantičnih doživetij v dvoje se dogovorita za skupne počitnice z otroki. Zdaj je zagotovo pravi trenutek, da se vajini sončki tudi pobliže spoznajo in se spoprijateljijo. Vse, po čemer hrepeniš, imaš na dlani … Na skrivaj si že predstavljaš, kako lepo boste zaživeli kot prava družina. Vidva, objeta na plaži ob pogledu na vajine mulce, ki veselo čofotajo v vodi. Večerni sprehod v mesto, vidva se držita za roke, mulci ližejo sladoled in se lovijo po pomolu, v mislih ti odzvanja melodija iz filma Mojih pesmi moje sanje. Ahhh … Zdi se prelepo, da bi bilo resnično.

                                  pocitnice

In tudi je. Tvoje idilične počitnice se že na poti na morje spremenijo v prvi del Twin Peaks nadaljevanke. In vsi vemo, da je bila Twin Peaks ena izmed tistih morečih nadaljevank, ki se iz epizode v epizodo bolj zapletajo in izgubljajo pomen.

Kdo bo sedel pri oknu in kdo na sredini? Moja dva sta navajena, da vsak sedi na svoji strani in gledata ven. Moja dva tudi.

Oba sta še polna zagona, saj morja niti okusila še nista, zato naredita korak nazaj in pokroviteljsko rečeta: »Se bomo pa menjali.«

»Se ustavimo na Lomu, mojega tišči lulat?« pripomniš, ko ti tvoja žverca prične prigovarjat, da ga lulat. »Mi po navadi ustavimo tik pred mejo, ko gremo še tankat, a res ne more zdržat?« prijazno intenzivno odgovori tvoj izbranec. »Mamiiii, tišči ...« se dere sin na zadnjem sedežu. On in oba njegova mulca pa odvrneta v eni sapi: »Zdrži!« Sin plane v jok in čutiš, kako jočeš v sebi tudi ti. Kaj narediš? »Muci, prosim, tudi mene tišči, a lahko ustaviš?« In on pod vtisom vajine včerajšnje kamasutre brez težav zavije in naredi izjemo, samo za svojo miško.

Končno prispete v obljubljeno deželo, hiter ogled apartmaja, vi trije v svoji sobi, oni trije skupaj, pa za vaju kavč v dnevni sobi za nočne podvige. »Gremo v mesto?« vprašaš neučakano. »Ah, jaz bi rajši eno pivo na terasi, v miru, pikica, saj veš, je bila naporna vožnja.« Nekako ga razumeš in si misliš, bom že počakala, konec koncev je moški in moški si zasluži pivo. Še sama si odpreš enega. Saj mulci se lahko igrajo skupaj, si misliš. In končno imata tvoja dva princa družbo dveh nagajivih princev. A kaj, ko mulca potegneta iz potovalk vsak svoj iPad in začneta – eden z YouTubeom, drugi s Pokemoni. Tvoja dva pa se hočeta žogat. Noben od njiju niti trzne ne, oziroma še huje … 

Tvoj dragi si na terasi ob enem najlepših sončnih zahodov, kar si jih videla, odpre novo pločevinko piva, vzame v roke pametni telefon in začne z igro Pokemonov. Takrat ne zdržiš več in mu začneš pridigati, kako Pokemoni poneumljajo, kako YouTube ni ok za mulce. In vprašanje: »Zakaj se tvoja otroka nočeta igrati z mojima? Mar ne bi bilo bolje za vse, da bi šli v mesto na sladoled?« A ti mu že ne boš solila pameti, oni se tako igrajo vsak večer, ko so skupaj. Tvoja dva te še naprej vztrajno prosita, da se greš z njima žogat. In ne preostane ti drugega, kot da jima ugodiš. Cmok v tvojem grlu postaja večji in večji in komaj zadržuješ solze. Oba čemerna se odpravita vsak na svoj konec apartmaja, utrujena od nepričakovanih zapletov in prestrašena pred tem, kaj še sledi. V hipu te prešine misel … »Le kaj mi je tega treba?«

Navsezgodaj zjutraj se tvoja srčka zbudita že ob 7h in pričneta glasno čebljati, da zbudita celo hišo, ne le vaš apartma. Tebi se seveda vse skupaj zdi nadvse prisrčno in sama ju še spodbujaš k temu, medtem ko enemu od njiju menjaš pleničko, ki je v bistvu ne potrebuje več (a za vsak slučaj, si rečeš). Ti si zdaj zaželiš skočiti v morje in zaplavati v brezmejni modrini. A on je utrujen in bo še malo zadremal z otroki … Ko se s sinovoma vrnete nazaj, druščina še vedno miruje. Ker se tvoja princa že vztrajno dereta, saj je že njuna ura za obrok in počitek, začneš pripravljati kosilo, eno lahko juhico in solatko. In s tvojo specialno juhico boš razveselila še Smogovce v drugi sobi, si misliš … Kako bodo veseli!!!

»Oči, jaz tega že ne bom jedel,« se ob prvem povohu krožnika zmrdne sin 1 in za njim sin 2 in na sumu imaš tudi svojega dragega. »Sinko, ni treba, saj gremo ven na kosilo, na pizzo.« Kaaaj? Samo obnemiš, zdi se ti, kot da bi se svet zarotil proti tebi in edino orožje, ki ga premoreš, je preostanek porove juhe, ki bi jo z veseljem polila po njegovi hladni betici. Kako ne vidi, da si se potrudila in da je bio por in smetana … Same dobre sestavine? On bi pa raje tisti junk food od pizze … »Ne, jaz in moja sinova že ne bomo jedli pizze,« zakričiš, pobašeš sinova in hop na plažo.

Zvečer se zgodba ponovi. Pivo, Pokemoni ter YouTube na eni strani in na drugi sončni zahod, neuslišan sprehod, sladoled ter igre z žogo … Kavč pa sameva … 7 dni, ki naj bi predstavljalo prvi list vajine skupne pravljice, bi najrajši izbrisala z zemljevida svojega življenja. Strah te je, v kakšno hladno pošast se je spremenil tvoj kraljevič. Kdo sta mali pošasti, ki ju je pripeljal s seboj? Kako grozno se obnašata! Kako bo njuno obnašanje vplivalo na moja sinova? Vajina ljubezen pa z vsakim valom bolj bledi in se umika …

Sprašuješ se, ali boš sploh lahko še s kom zaživela skupaj? Kako bosta sprejeta tvoja otroka?

Odgovor ni enostaven. Ravno tako kot ni enostaven nakup novih kopalk. In brez strahu pred pomerjanjem v kabini trgovine ne gre. Na izbiro imaš tri možnosti:

  • kopalke ti pristojijo kot ulite;
  • zapustiš trgovino brez kopalk in se še naprej pritožuješ nad proizvajalci, kroji in zrcalom v kabini;
  • prosiš prodajalko za L velikost in se pač to sezono prilagodiš z eno številko večjim modelom.

Ravno tako kot pri nakupu kopalk si zdaj soočena z veliko spremembo v tvojem življenju. A sprememba ni velika samo zate in za tvoja otroka, temveč tudi za tvojega novega partnerja in njegova otroka. In preden spakiraš kovčke oziroma zapustiš trgovino brez svojih ljubih kopalk, si lahko pomagaš s temi 7 nasveti za vajine prve skupne počitnice:

1.Še preden se odpravite na morje, poskrbi, da se vajini otroci spoznajo. Ne moreš pričakovati, da bodo njegovi otroci komaj čakali, da se bodo igrali s tvojimi le zato, ker so to tvoji otroci! Tudi krvni bratje in sestre se včasih ne razumejo najbolje.

2.Ko pridete na morje, se skupaj usedite in napišite 3–5 ključnih pravil, ki se jih mora držati vsak od vas (npr. umivanje rok pred jedjo; uporaba pametnih telefonov – 1h po jedi; pospravljanje za seboj …). Na ta način boste skupaj oblikovali nov hišni red, ki bo veljal le za vašo novo skupnost. A pazite, da ne pretiravate s pravili. 5 je vrh kape. Potem, ko usvojite te, lahko nadaljujete. Pravila lahko tudi narišete, da bo bolj zabavno.

3.Skupaj pošljite razglednice vašim sorodnikom in bivšim boljšim polovicam. Pomembno je, da se na vse razglednice podpišete vsi skupaj. Pa naj gre za njegovo bivšo ali tvojega bivšega. Naj otroci vidijo, da gre za vašo novo skupnost, kjer se vsi dobro razumete in ničesar ne skrivate.

4.Ko vidiš, da se s partnerjem ne strinjata glede vzgoje, ali če vidiš, da partner krši določeno pravilo v prid svojih otrok, uvedita skrivno kodo. Namesto, da ga pred njegovimi otroki zmerjaš, kako je slep in ne vidi manipulacije svojega sina, mu daj signal z vajino kodo, npr.: »Bi ti tudi kozarec vode?« To je lahko vajin skrivni znak, da se umakneta in se v miru, ne pred otroki, pogovorita ter razrešita konflikt.

5.Še preden se odpravita na vajine skupne počitnice, preveri, ali je on resnično človek, s katerim želiš na novo zaživeti v trajnem razmerju.

6.Kljub temu, da ste na skupnih počitnicah, si dovolita, da vseeno preživljata določene trenutke vsak zase – ti s svojimi otroki in on s svojimi.

7.Ne imej prevelikih pričakovanj.

Kajti preizkušnje bodo velike … Strahovi pa veliko večji kot pomerjanje kopalk v kabini.