Blog

V redu je, če nismo vedno v redu.

Obstajajo stvari, ki jih sprejemamo kot univerzalne resnice, brez kakršnih koli vprašanj ali dvomov. Ena izmed njih je prepričanje, da moramo biti vsi srečni in vedno dobre volje. 

Vsakič, ko se vznemirimo, nam bližnji rečejo: »Saj bo vse v redu! Ne sekiraj se.« Vsi vemo, da je to res, vendar kdaj pa bo zares vse v redu? In zakaj ne more biti točno v tem trenutku? Na to vprašanje si ne moremo odgovoriti, saj si ne vzamemo dovolj časa, da prebolimo preteklost. Vzamemo si minuto, da dvakrat globoko vdihnemo, potem pa skočimo nazaj v realni svet in poskušamo pozabiti na svoje težave.

Popolnoma v redu je včasih jokati, ko postane življenje preveč naporno, da bi ga lahko obvladovali. Popolnoma v redu je tudi priznati sebi in svetu, da nismo v redu.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je popolnoma v redu in celo koristno v življenju imeti vzpone in padce.

1.Čustva so povratne informacije

Čustva vam dajejo dragocene informacije o tem, kaj si želite. Če ste se znašli v situaciji, v kateri ne želite biti, se lahko počutite jezno, zaskrbljeno ali žalostno.Ti občutki vam povejo, da se morate iz situacije odstraniti. Če bi bili vedno srečni, bi se strinjali z vsem in ne bi bili tako motivirani za uresničevanje svojih sanj ali spreminjanje svojega življenja, ker bi bilo vse vedno v redu.

2.Pomembno je občutiti svoja čustva

Če mislite, da ste ves čas srečni, verjetno niste pošteni sami do sebe. Bolje je biti žalosten, jezen ali prestrašen in se tega zavedati, kot biti srečen samo zato, ker ste potlačili vsa ostala, manj zaželena čustva.

3.Raznolikost je »začimba« življenja

Življenje bi bilo res dolgočasno, če bi bili vsi vedno srečni. Ne bi bilo drame, nobenega konflikta in nobene resolucije. Verjetno tudi ne bi cenili srečnih časov, ker jih ne bi imeli s čim primerjati.

4.Težki časi nas naredijo močnejše

Če ne bi nikoli čutili neprijetnih čustev, ne bi dosegli nikakršne osebne rasti. Včasih je treba izkusiti stiske, da lahko postanemo zrelejši in boljši ljudje.

Sreča je prijeten znak, da se stvari odvijajo nam v prid, in to je čudovito čustvo, v katerem imamo pravico uživati. Pomembno pa je, da zaradi sreče niste zaskrbljeni, saj ste z vsakim negativnim čustvom en korak bližje sreči. V redu je prositi za pomoč in govoriti o svojih težavah. Vse to je v redu, ker je človeško včasih biti nesrečen.