Blog

Starševski nasveti: kako ste lahko ločeni starši v podporo svojim otrokom

Ohraniti dober odnos z nekdanjim partnerjem je lahko zelo težko – o tem čivkajo že vrabci na strehah. Po razhodu s partnerjem marsikdo več ne želi ohraniti stikov z njim, a v nekaterih primerih je to nujno, še posebej, če so se v zvezi rodili otroci. Ohranjanje prijateljskega odnosa med nekdanjimi partnerji, ki kljub razhodu še vedno ostajajo starši, je zelo pomembno, saj otrokom pomaga pri spopadanju z ločitvijo. 

Ko se starši razidejo, se otrokov svet sesuje, zato je zelo pomembno, da ohranjajo dober medsebojni odnosi. Collin Rodrigues (Hindustantimes.com) je na podlagi dognanj različnih strokovnjakov v spodnjem članku zbral nekaj nasvetov, ki vam morda lahko pomagajo spopasti se s prvimi koraki po ločitvi.

Pomembno je, da ste kot starš iskreni s svojim otrokom, a preden jim v celoti razkrijete resnico o celotni situaciji, se je treba zavedati določenih stvari. Najprej upoštevajte starost otroka – ta mora biti dovolj zrel, da razume razloge vašega razhoda. Ločitev v večini primerov v družinsko življenje prinese velike spremembe, zato je pomembno, da so te spremembe čim bolj pozitivne in zdrave.

Pravi koraki

Otroci se s takšnimi okoliščinami pogosto težko spopadajo, še posebej, če so zelo majhni. V takšnih primerih jim morate starši nuditi vso svojo podporo. Nujno je, da otroku pustite, da odprto izrazi svoja čustva, in če ima kaj za povedati, to pozorno poslušajte. Prav tako ga poskušajte vključiti v pogovor kolikor je le možno, da se ne počuti zapostavljenega.

Pazite na svoje besede

Ločeni starši morate biti previdni, kadar komunicirate pred otrokom, saj vaš način interakcije dolgoročno vpliva nanj. Bodite razumevajoči in pokažite sočutje do nekdanjega partnerja oziroma partnerice. Znebite se jeze in ga/je ne žalite pred otrokom.

Ena izmed stvari, ki lahko otroku predstavlja težavo, je preveč sprememb v dnevni rutini, denimo prevelika vključenost v njegov vsakdan, ali nasprotno pomanjkanje le-te. Če sta bila na primer pred razhodom oba starša vključena v otrokovo izobraževanje, naj se tako nadaljuje tudi po njem.

In še nekaj napotkov:

  • Naj vam ne bo nerodno poiskati strokovne pomoči.
  • Ne žalite svojega nekdanjega partnerja oziroma partnerice ali njegovih oziroma njenih staršev pred otrokom.
  • Tudi, če je nekdanji partner oziroma partnerica naredil/-a napake, jih ne izpostavljajte pred otrokom.
  • Stvari, ki so v lasti nekdanjega partnerja oziroma partnerice, se ne znebite v prisotnosti otroka.
  • Ne poizvedujte o življenju nekdanjega partnerja oziroma partnerice prek otroka.
  • Ne pustite, da se otrok počuti krivega za vajin razhod – namesto tega mu dajte vedeti, da sta njegova oče in mama narazen le fizično, v resnici pa še vedno skrbita drug za drugega.
  • Od svojega nekdanjega partnerja oziroma partnerice se ne oddaljite takoj po ločitvi.

Da boste lažje otroku razložili ločitev, si lahko pomagate s knjigico Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?, ki otroku na razumljiv način pojasni ločitev.