Blog

LOČIL/-A SI SE, KAKO NEODGOVORNO OD TEBE

Veliko nakladanja je danes povezanega z besedo "odgovornost". Ta na videz neškodljiva beseda nas bremeni od prvega dne, ko smo kot otroci razbili vazo ali pozabili nahraniti zlato ribico.

Bodi odgovorna. Obnašaj se odgovorno. Bodi odgovorna mama. Bodi odgovorna ženska. Ne bodi tako neodgovorna.

Ne vem, koga pravzaprav lahko krivim, da me že vseskozi spremlja ta podrepen glas v glavi. Mogoče mami ali očija, učiteljico, televizijo ali astrološko karto?

Ugotavljam, da danes beseda "odgovorno" pomeni že vnaprej znane in definirane obveznosti, in determinira naša dejanja. Na primer, odgovorno je, da vsak mesec plačaš položnice za stanovanje, da vsak ponedeljek zjutraj pregledaš prejete maile, da vrneš neodgovorjeni klic, da zjutraj pravočasno odpelješ otroka v šolo ali vrtec, in da ga pravočasno tudi pobereš, odgovorno je kuhati zdravo hrano, odgovorno je naročniku oddati projekt v dogovorjenem času, odgovorno je ostati poročen, če imaš otroke ...

Kot bi bili na nekem avtopilotu, se odgovorno v svojem življenju lotevamo stvari, ker tako pač mora biti in ker se zavedamo, da če ne bomo ravnali odgovorno, bo to za nas imelo (hude) posledice.

"Odgovorno" je naš IOS program, ki smo ga podzavestno podpisali in se neprestano strinjamo z njegovimi nadgradnjami, četudi se kdaj zaradi tega naš sistem sesede.

Smo odrasli in zato moramo ravnati in se obnašati odgovorno.

Splošno priznano dognanje, ki nam je tako jasno kot nebo nad trboveljskim dimnikom.

Sploh, ko gre za to, da je najbolj odgovorno dejanje, ki ga lahko naredimo hkrati nekaj najbolj neodgovornega.

Ker, ko gre za sprejemanje odločitev v našem življenju, stvari postanejo motne, včasih celo strupene.

In zato naše odločitve običajno radi kloriramo z odgovori naše okolice na vprašanje: Kaj bi bilo v tem trenutku najbolj odgovorno, da naredim?

In ko naše odločitve tako razkužujemo s klorom, jih sicer naredimo pitne, a dolgoročna izpostavljenost kloriranju ima nevarne stranske učinke. Tako kot klorirana voda zlahka poškoduje človeški DNK, tako genotoksične so za nas lahko odgovorno sprejete odločitve.

Na primer:

Ko si želiš da bi pustil obstoječo službo, ki te onesrečuje; da bi iz svojega hobija ustvaril biznis. Kako neodgovorno od tebe, ti pravi podrepni glas, saj imaš vendar za plačevati položnice, preživljati moraš otroka, plačevati najemnino. In potem si rečeš, toliko je brezposelnih, kaj se pa grem, še sreča, da imam službo... in kloriraš naprej.

Ko si skupaj s partnerjem in ti v bistvu prav nič ne manjka, saj te ne tepe, ne zmerja ... Le vsa ta leta že med vama zeva praznina. Odrekaš se vsemu, kar prihaja iz tebe, strah te je skupnih počitnic, ker veš, da se bodo začeli prepiri že na prvi črpalki, ker je treba ujeti trajekt, ti bi pa v miru eno kavo. Ampak ti vztrajaš, čeprav s partnerjem nimaš skupnega več kot le WC školjko, ki si jo vsak dan delita. Odgovorno je vztrajati, da ostaneš in potrpiš za voljo otrok, za voljo vajinega dolgoletnega odnosa, zavoljo mame, za voljo sosedov, župnika ... rečeš si, da bi lahko bilo še huje... in kloriraš naprej.

Ko si v življenju želiš narediti nekaj drugačnega, pol leta potovati po svetu, se vpisati v tečaj fotografije in razstaviti fotke, zapeti na talentih, preplesati noč … ti podrepni glas ponovno prišepne: ne mešaj dreka, da ne bo smrdelo. Pusti tako kot je, počakaj na dopust, kaj ti manjka na Hrvaškem, pa še varno je, rajši fotkaj zase, poj pod tušem, ostani prizemljen/-a in ne bluzi... Bolje to, kot da si zapiraš vrata, se izpostavljaš, osmešiš ali celo izgubiš vse, v kar si do zdaj vlagal/-a trud in energijo.

A včasih se na videz neodgovorne odločitve pokažejo kot najbolj odgovorne zate v danem trenutku.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da zavrneš več denarja.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da izbereš sebe pred drugimi.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da se osmešiš.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da zapreš vrata za sabo.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da ne LIKE-aš šefovega posta.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da začneš živeti danes.

Včasih je najbolj odgovorna stvar ... da nehaš klorirati.

Ker v življenju delamo napake, da vidimo, kaj si sploh želimo. In ko veš, kaj si želiš, ne delaš napak. Ko veš, kaj si želiš, ne kloriraš. Preprosto živiš. Odgovorno?

P.S. Ker Google ti lahko pove, koliko klora moraš dodati, da je voda pitna, ne more pa ti razložiti, kaj pomeni biti ti.