Blog

Ločitev za moške: kako pregnati depresijo po ločitvi

Vsak človek se s pomembnimi in nenadnimi življenjskimi spremembami sooči drugače, vendar skoraj vsi po ločitvi občutijo neko obliko izgube in zmedenosti. Popolnoma običajno je, če se počutite izgubljeno, saj ločitev ni nekaj, kar bi lahko vnaprej načrtovali, in niste imeli časa, da bi se vnaprej psihično pripravili na vse, kar vas je čakalo. Kljub vsem čustvom, ki vam trenutno otežujejo življenje, pa je vselej pomembno, da na novo življenjsko pot stopite stabilni in odporni, da si boste lažje zgradili novo življenje.

1. Pomikajte se naprej

Kljub temu da imate morda občutek, da se vam je zrušil cel svet, in najraje nekaj let ne bi vstali iz postelje, je pomembno, da se še naprej spopadate s pomembnimi stvarmi v svojem življenju. Morda je to služba, odnos z otroki ali pravni postopek ločitve. Ne glede na to, kaj vas čaka, ne smete stagnirati in pustiti, da se vam začnejo stvari nabirati. 

2. Poskrbite zase

Ločitev vpliva na vaše zdravje – tako fizično kot tudi psihično. Obdobje po ločitvi ni čas, da žalost utapljate v pijači, drogah ali čem drugem, ker je vaš glavni cilj, da se čez ločitev prebijete v najboljšem možnem stanju, zato morate poskrbeti zase. Zdravo se prehranjujte, telovadite in si privoščite čim več spanja. Ne samo, da se boste počutili bolje, ampak boste lahko tudi bolj jasno razmišljali, kar pa je nujno potrebno, še posebej če ste še vedno v pravnem postopku ločitve.

3. Ne zahtevajte preveč od sebe

Vsi smo svoji največji kritiki in ljudje pogosto začnejo razmišljati, da bi se morali s svojimi čustvi spopadati bolje, kot pa se. Ne zahtevajte preveč od sebe; ne pričakujte, da boste hitro v redu in da boste lahko takoj nadaljevali z zaceljenim srcem. Dovolite si žalovati in dogodke predelati v svojem tempu.

4. Ne počnite neumnosti

Da, mogoče je ta točka res zelo samoumevna, vendar je še vedno omembe vredna. Ko ste polni čustev in popolnoma izgubljeni, je normalno, da želite početi stvari, ki vam drugače ne bi niti padle na pamet. Ena izmed neumnosti, ki jo imajo pred kratkim ločeni ljudje pogosto v mislih, je maščevanje. Čeprav se maščevanje mogoče zdi mamljivo v tem trenutku, ko ste preplavljeni s čustvi, si morate zapomniti, da imajo vaša dejanja resnične posledice ter da boste morali z njimi živeti do konca življenja.

5. Pustite preteklost za sabo

Včasih je res težko prekiniti cikel premlevanja, saj se nam v glavi nenehno ponavljajo vprašanja, kaj bi bilo, če … Takšnih vprašanj se je težko otresti, če ne sprejmete, da je preteklost za vami in da v sedanjosti ne morete storiti nič, kar bi spremenilo preteklost. Da, na določene stvari bi lahko odreagirali drugače, vendar se lahko iz teh situacij samo še naučite pomembno lekcijo za prihodnost. Če obžalujete, da ste nekaj storili ali rekli, je najenostavnejša rešitev to, da sami sebi oprostite in si obljubite, da boste naslednjič, ko boste v podobni situaciji, odreagirali drugače.

6. Poiščite podporo

Veliko lažje vam bo, če boste imeli okoli sebe ljudi, ki vas bodo podpirali. Družinski člani, prijatelji, podporne skupine na spletu ali psiholog – vsi vam lahko pomagajo prebiti se skozi negativne misli in vam lahko nudijo čustveno podporo, ki jo potrebujete za hitrejše okrevanje. Ne poslušajte družbe, ki vam govori, da morate svoja čustva zatreti in jih ignorirati.

Ločitev vsak doživlja na svoj način, zato za svoje težave najdite takšno rešitev, ki bo najbolj ustrezala vam. Navsezadnje je vaše zdravje in vaše počutje največ, kar imate, in ne vzemite ločitve kot konec, ampak kot začetek. Vaše novo življenje se je začelo in vaša odločitev je, kaj želite storiti.