Blog

Kako si vzeti čas zase, če otroka vzgajaš sam/-a?

Pravijo, da začneš proste trenutke zares ceniti šele, ko postaneš starš, saj ti jih ob vzgoji in skrbi za otroke ter vsakodnevne obveznosti ne ostane veliko. Če otroka vzgajaš sam/-a, pa je treba biti pri tem še posebej iznajdljiv. Še posebej v teh časih je izjemnega pomena, da poskrbiš za svoje psiho-fizično zdravje. Lažje reči, kot storiti, pa vendar – morda vam bodo v pomoč pri tem spodnji nasveti.

Občuti hvaležnost

Vsak svoj dan začni in zaključi s hvaležnostjo. Na list papirja zapiši, za kaj vse si hvaležen/-na. Morda bo težko začeti, a če boš vztrajen/-na, boš hitro ugotovil/-a, kako dolg bo postal tvoj seznam. Najsi bodo to ljudje v tvojem življenju, materialne stvari, lepi spomini ali nasmeh neznanca, ki si ga srečal/-a na ulici … Važno je, da vsak dan posebej pomisliš na stvari, ki te osrečujejo, saj hvaležnost dokazano izboljšuje splošno počutje. Poleg tega ljudje, ki redno "prakticirajo" hvaležnost, redkeje občutijo stres ali depresijo.

Razmigaj svoje telo

Za marsikoga s pomanjkanjem časa je telesna vadba zadnje, kar bi mu padlo na pamet, a vredno si je vzeti vsaj nekaj minut na dan in tako poskrbeti za svojo psiho in telo. Predvajaj svojo najljubšo skladbo in se na hitro zavrti po stanovanju, če pa ti ples ni ravno blizu, vsaj minuto ali dve skupaj skači na mestu in stresi svoje telo, saj ga lahko na ta preprost način resetiraš – s tem pa poskrbiš tudi za "reset" svojih misli.

Postavi meje

Če imaš svojo spalnico, poskrbi, da jo spremeniš v svoje svetišče. Naj postane prostor, v katerega se lahko umakneš v težkih trenutkih in napolniš svoje baterije. To pa seveda pomeni, da moraš to na primeren in razumljiv način razložiti tudi svojemu otroku. S tem, ko odkrito priznaš svoje potrebe, se lahko z otrokom povežeš na drugačen način, hkrati pa ga učiš tudi spoštovanja želja drugih.

Uredi otroški kotiček

Če je tvoj otrok še majhen, mu v stanovanju uredi otroški kotiček, kjer ti ga ne bo treba ves čas imeti na očeh. V tem času preberi dobro knjigo in poslušaj najljubšo glasbo ob skodelici kave oziroma preprosto počni tisto, kar ti prinaša največ užitka. Ti boš zopet poln/-a energije, tvoj otrok pa bo vesel, ker vidi starša srečnega.

Organiziraj otroške urice

Z drugimi starši enkrat ali večkrat tedensko organizirajte otroške urice, kjer se bodo otroci lahko igrali in ustvarjali, eden od odraslih pa bo pazil nanje. Dogovorite se, da otroke vsakič pazi drug starš – tako se bodo otroci lahko družili med sabo, ostali starši pa si boste odpočili in vzeli čas za svoje aktivnosti.

Poskrbi za zadostno količino spanca

Dolg in kakovosten spanec so vsekakor sanje vsakega starša, še posebej, če ima majhne otroke. Pri vseh obveznostih je čas za spanec postal tako rekoč že privilegij. Če ponoči slabo ali premalo spite, si poskusite čez dan vzeti vsaj par minut za hiter dremež, ki vas bo napolnil z novo energijo in vam pomagal, da se boste lažje spopadli z vsemi obveznostmi, ki vas še čakajo. Raziskave so pokazale, da lahko že nekaj minut dremeža na dan bistveno izboljša splošno počutje in razpoloženje ter je celo bolj učinkovit kot skodelica kave.

Za pomoč prosi svojo družino in prijatelje

Če potrebuješ nekaj ur samo zase, vprašaj svojo najboljšo prijateljico, brata, sestrično ali starše, ali bi bili pripravljeni paziti na otroka. Nikar naj ti ne bo nerodno, saj imaš v svojem krogu zagotovo nekoga, ki bi ti z veseljem priskočil na pomoč. Ali pa ti slednjo že dolgo ponuja, ti pa ga vztrajno zavračaš, ker ga ne želiš obremenjevati … Ne pozabi – da lahko dobro skrbiš za svojega otroka, moraš najprej dobro poskrbeti zase.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V aprilu prejmete zraven knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.