Blog

Kako pregnati osamljenost med samoizolacijo

Medtem ko imajo nekateri srečo (ali nesrečo – odvisno, koga vprašate), da so v karanteni s svojim partnerjem, mnogi te čase v svojem domu preživljajo sami. Delo od doma, branje knjig, gledanje televizije in spoznavanje novih hobijev, s katerimi se lahko začnete ukvarjati, je sproščujoče prvih nekaj dni, toda sedaj smo že kar nekaj tednov v samoizolaciji – med ljudmi sta se razširila zavedanje o resnosti razmer in strah.

Preden zaradi dolgčasa in osamljenosti začnete pogovore z rastlinami, svojim domačim ljubljenčkom ali pa globinsko očistite stanovanje dvakrat v enem dnevu, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako zadovoljiti željo po socializaciji in pregnati dolgčas med socialno izolacijo.

1.Ohranjajte socialne stike

Najboljši način za preganjanje osamljenosti med časom izolacije je ohranjanje socialnih stikov s prijatelji in družino. Glede na to, da je večina populacije doma v izolaciji, lahko kontakt s tistimi, ki ne živijo v istem gospodinjstvu kot vi, ohranjate preko spletne komunikacije – bodisi prek družbenih omrežij ali telefonskih klicev. Socialna izolacija namreč ne pomeni, da se morate popolnoma osamiti; stiki na daljavo so v tem času zelo dobrodošli.

2.Ustvarite urnik in se ga držite

Na vaš dan lahko pozitivno vpliva tudi dobro strukturirana rutina, da nikoli niste brez aktivnosti ter posledično zdolgočaseni. Zjutraj si sestavite urnik, v katerega vključite tudi čas za počitek oziroma sprostitev. Tako boste vsak dan počeli vsaj eno stvar, ki vas bo razveselila in boste lažje preživeli dan brez občutka osamljenosti.

Samo zato ker smo v nepredvidljivih časih, to ne pomeni, da stvari, ki so vas prej sproščale, sedaj ne bodo več delovale. Če ste si prej radi privoščili kopel z mehurčki, si prižgali svečke in se sproščali ob zvoku glasbe, to storite tudi sedaj. Pomislite, kaj ste za sprostitev v hiši ali stanovanju počeli pred pandemijo, in s temi aktivnostmi nadaljujte tudi sedaj.

3.Ne pozabite na telovadbo

Ni treba, da samoizoliranje pomeni celodnevno sedenje na kavču ali ležanje v postelji. Na srečo na videoportalu YouTube obstaja veliko posnetkov treningov in vaj, s pomočjo katerih lahko temeljito opravite vadbo kar doma in brez potrebe po fitnesu. Če športne aktivnosti in telovadba niso v vašem slogu, lahko vseeno najdete kreativne načine za rahlo razgibavanje. To je lahko čiščenje stanovanja, tekanje z otroki ali domačimi živalmi, ples in podobno.

4.Naučite se nekaj novega

Najverjetneje imate seznam stvari, ki jih želite narediti, preizkusiti ali se jih naučiti. Zdaj, ko ste doma in ne veste, kaj bi počeli, je najboljši čas, da preberete knjige, ki vam ležijo doma, preizkusite nov recept, se naučite nekaj novega in poskusite vse, za kar prej niste imeli časa.

5.Ohranite smisel za humor

Res je, da časi, v katerih trenutno živimo, niso niti približno prijetni, vendar je vseeno pomembno, da ohranite vsaj delček svojega smisla za humor, da boste lažje (in bolj pozitivno) prišli čez samoizolacijo. Ne izogibajte se šalam na račun trenutne situacije, ampak se poskušajte še bolj obkrožati s humorjem.

V teh težkih časih, preplavljenih s skrbjo, je pomembno, da najdete načine za spopadanje z osamljenostjo, dolgčasom in željo po socialnih interakcijah, ki vam bodo ustrezali. Čas vam bo hitreje mineval, če se boste zamotili, in hitreje bo minila samoizolacija, s katero se trenutno vsi spopadamo.

Zapomnite si: niste sami v tem in naj vas ne bo strah poiskati pomoč, če jo potrebujete.