Blog

Kako otroci doživljajo ločitev staršev?

Avtor povzetega besedila, Michael O. Schroeder (health.usnews.com), nam s pomočjo strokovnjakov želi pojasniti, da vsak otrok ločitev svojih staršev doživlja drugače. Seveda se določene vedenjske in čustvene težave pojavljajo pri vseh otrocih, a vseeno moramo vzgojne metode prilagoditi potrebam svojega otroka. Predvsem pa se moramo z njim veliko pogovarjati in mu stati ob strani v lepih, pa tudi malo manj lepih trenutkih.

Kako otroci doživljajo ločitev staršev?

Mnogi otroci se ob ločitvi staršev soočajo s takšnimi in drugačnimi izzivi, ki jih lahko spremljajo celo življenje, lahko tudi v njihovih partnerskih razmerjih kasneje v odraslosti. S kratkoročnim stresom, tesnobo in simptomi depresije (te težave se prenehajo po približno štirih do devetih mesecih) naj bi se v večji meri spopadali otroci v obdobju adolescence.

Kljub temu, da med ločitvijo nobena stvar ni preprosta, strokovnjaki pravijo, da obstaja nekaj preprostih korakov, ki lahko otrokom pomagajo pri spopadanju z njo. Pomagajo pa lahko tudi najstnikom, ki se že tako vsakodnevno soočajo z različnimi spremembami ob prehodu v odraslost. Ločitev lahko zmoti normalen razvoj v otrokovem življenju – lahko ima na primer težave v šoli ali pa v odnosu z vrstniki in se težje sooča z različnimi izzivi v dobi odraščanja.

Večina otrok, ki niso izpostavljeni hudim prepirom med starši, praviloma ni zaskrbljena glede njihove zakonske zveze. A če in ko starši pričnejo razmišljati o možnosti ločitve, otroci postanejo bolj pozorni na stvari, na katere prej niso niti pomislili. Ta preobrat lahko pri mnogih povzroči občutke tesnobe ali celo vodi v depresijo. Strokovnjaki poudarjajo, da vsak otrok ločitev staršev občuti drugače, zato je vpliv, ki jih ima to obdobje na otroke, težko kar posplošiti. So pa ugotovili, da spol igra pomembno vlogo v načinu odziva na ločitev staršev. Predvsem deklice so bolj podvržene občutkom potrtosti, izoliranosti in se hitreje lahko zaprejo vase. Fantje so po drugi strani bolj odprti – lažje izražajo jezo in ostala čustva, kot pa deklice.

Izzivi za duševno zdravje otrok

Vpliv tako velike spremembe na otrokovo življenje lahko razložimo kot 4 normalne izzive v duševnem zdravju. Prvi se pojavi, ko so otroci zaradi izgube potrti – izgubili so namreč družino, kakršno so poznali dotlej. Potrtosti sledi nelagodje, ker se je njihov svet spremenil in ker je v novi družini veliko nepoznanega. To nelagodje pogosto spremlja jeza – otroci predpostavljajo, da bodo njihovi starši vedno skupaj in da bo družina vedno ostala takšna, kot je, potem pa se starši kar naenkrat odločijo za ločitev, ki lahko razdre družino. Zadnji izziv, s katerim se morajo otroci soočiti, pa je stres – treba se je namreč posloviti od načina življenja, kot so ga poznali dotlej, hkrati pa se navaditi na novega.

Med tem prehodom je pomembno, da razumete, da so to čisto normalni in zdravi odzivi na spremembe zaradi ločitve. Vprašanje je, kako se vaš otrok sooča s potrtostjo, tesnobo, jezo in stresom. Bodite pozorni na to – ali je sposoben govoriti o tem oziroma izražati svoja čustva in se z vašo pomočjo soočiti z vsemi temi čustvi, ali ne?

Tukaj vstopite vi. V določenih primerih – na primer v nasilnih okoliščinah, ko so otroci in eden od partnerjev v nevarnosti – morda otrok ne bo mogel ali želel vzpostaviti kontakta z obema roditeljema. V razvezah, kjer otrok ne more ali ne želi ohraniti stika z obema, strokovnjaki pravijo, da je bistvenega pomena, da mu starši dajo vedeti, da so mu vedno na voljo za pogovor o ločitvi in posledicah, ki jih ta prinaša. Otroka ne silite v pogovor, a mu vedno omogočite priložnost zanj; on bo že načel temo, ko bo nanjo pripravljen. Takrat ga pozorno poslušajte in razpravljajte o tem, kako se počuti.

Komunikacija je temelj dobrega odnosa

Starši morate premostiti vsa morebitna nestrinjanja, da lahko zgradite nove temelje za svoje otroke. Šele tako lahko z nekdanjim partnerjem skupaj vzgajata otroka in mu omogočita, da se počuti dobro v obeh (novih) domovih. Seveda je to lahko zelo težko, še posebej, če sta v zakonu le redko dosegla soglasje, a strokovnjaki pravijo, da lahko le z dobrim razumevanjem otroku nudite stabilen in prijeten dom.

Vzpostavite novo rutino, ki bo za otroka predstavljala nekakšno strukturo, na katero lahko računa. Ta rutina lahko vključuje preproste stvari, kot je na primer jutranji odhod v šolo in popoldanske aktivnosti, ki jih bo obiskoval ob določenih dnevih, pa tudi, kdaj bo na obisku pri katerem od staršev in podobno.

Vzdržujte redno komunikacijo z otrokom in mu bodite vedno na voljo za vprašanja in odgovore. Kot venomer ponavljajo strokovnjaki, je bistvenega pomena to, da starši, v kolikor ne gre drugače, zase in za svoje otroke poiščete strokovno pomoč. Treba se je zavedati, da ima vsak otrok tekom svojega razvoja različne potrebe, ki bodo ob njegovih različnih starostih in obdobjih od vas zahtevale različne komunikacijske in vzgojne veščine. 

Pa kar pogumno!

Da bodo otroci lažje razumeli ločitev, si lahko pomagate z našo knjigico

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?