Blog

Kako naj se kot ločen starš spopadem s časi, v katerih se nahajamo?

Pandemija koronavirusa je v zadnjem letu močno posegla v našo dnevno rutino. Močno je predrugačila naše vsakodnevne navade in nas spodbudila, da smo na novo ovrednotili nekatere vidike naših življenj. Še posebej ločeni starši s(m)o se znašli pred velikim izzivom, kako otrokom razložiti nastalo situacijo in kako poskrbeti za medsebojne stike, upoštevajoč priporočila strokovnjakov. Na srečo pa lahko na te težke čase pogledamo tudi z druge perspektive in jih izkoristimo za spremembo. Saj veste, kako pravijo – če ti življenje ponuja limone, si iz njih naredi limonado.

Povežite se z drugim staršem

Komunikacija z nekdanjim partnerjem po ločitvi je lahko težavna, saj mnogi zaradi različnih pogledov na vzgojo težko najdejo skupni jezik. Dobre odnose je še posebej težko ohranjati v teh časih, ko se marsikdo od nas vsakodnevno sooča s celo paleto različnih čustev …A ravno zato je še toliko bolj pomembno, da kdaj pa kdaj popustite in nekdanjemu partnerju nekoliko prizanesete.

Poskusite biti kar se da sočutni, kljub temu, da se morda včasih ne strinjate z njim. Seveda to ne pomeni, da morate delovati proti svojim načelom, a če vsak od vaju malo popusti, lahko to dolgoročno pripomore ne le k vajinemu odnosu, ampak tudi k boljšemu počutju vajinega otroka.

Ustvarite novo rutino

Ker veliko več časa preživimo doma, pri čemer marsikateri starši delajo od doma, otroci pa se šolajo na daljavo, posledično skupaj preživimo tudi veliko več časa. Vzpostavitev nove rutine vam lahko pomaga navaditi se na nov način življenja tako, da se vsak član družine doma počuti dobro. Če le lahko, poskrbite, da bo imel vsak svoj kotiček v stanovanju, kamor se bo lahko umaknil, kadar bo potreboval čas zase.

Čase, v katerih se nahajamo, lahko izkoristimo tudi za to, da otroke spomnimo na stvari, katerim sicer morda ne posvečamo toliko pozornosti:

  • zdravje je vedno na prvem mestu,
  • pomoč drugim je lepa vrlina,
  • hvaležnost je pomembna sestavina sreče.

Sporov nikar ne rešujte pred otroki

Še posebej v teh časih, ko se konstantno nahajamo pod pritiskom, je veliko verjetneje, da pride do spora z nekdanjim partnerjem. Otroci se lahko nehote znajdejo »na sredini« med starši, zaradi česar lahko postanejo zaskrbljeni in mislijo, da so oni krivi za nesoglasja ter se zato počutijo krive.

Če pride med vami in vašim nekdanjim partnerjem do prepira, nesoglasij nikar ne rešujta v pričo otroka. Zaradi trenutne situacije, ko se vsi večino časa zadržujemo doma, je to seveda lahko precejšen izziv, a zaradi otrokove dobrobiti se je vredno potruditi. Če pa se prepirom z drugim staršem nikakor ne morete izogniti, poskrbite, da se bo otrok medtem ukvarjal z drugimi rečmi in vas tako ne bo mogel slišati ali videti.

Postavite skupne cilje

Dobra komunikacija z nekdanjim partnerjem je ne le priporočljiva, ampak nujna za ohranjanje dobrih odnosov. Več časa, ki ga preživite doma, lahko izkoristite za razmislek o tem, katere vidike vajine komunikacije si želite izboljšati in naredite nekakšen načrt, kako se boste tega lotili. Če je le možno, se z drugim staršem dogovorita, da si skupaj vzameta nekaj časa (čeprav na daljavo) in se pogovorita o temah, povezanih z vzgojo vajinega otroka. Iskreno se pogovorita o svojih občutkih ter drug drugemu ponudita pomoč. Postavita nove cilje in temelje, ki vama bodo v pomoč pri vzgoji tudi, ko se pandemija poleže.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V februarju prejmete zraven knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.