Blog

Ali obstaja recept za skupno vzgojo otroka po ločitvi?

Ločitev je eno izmed najtežjih obdobij v življenju tistih, ki se spopadajo z njo. Še posebej težko pa je, če so se v zakonu oziroma zvezi rodili tudi otroci, saj se ne da preprosto obrniti novega lista papirja ter zaživeti znova. Starši se ob ločitvi tako znajdemo pred težkim izzivom, kako z nekdanjim partnerjem vzpostaviti odnos, ki ne bi kakorkoli škodil otrokom, ampak bi, nasprotno, olajšal tudi njegovo spopadanje z novo obliko družine. Morda si lahko tudi vi pomagate s spodnjimi nasveti, ki sta jih zbrali Jocelyn Block in Melinda Smith (Helpguide.org).

Bodita ekipa

Starševstvo je vedno polno odločitev, do katerih morajo starši priti skupaj, kar pa ni vedno lahko. A s prijetnim in doslednim sodelovanjem lahko sprejemanje odločitev in skupna vzgoja postaneta lažja.

Prizadevajta si za dosledno vzgojo

Za otroke je zdravo, če so do določene mere izpostavljeni različnim pogledom na stvari in različnim navadam, saj se tako naučijo bolje prilagajati, a se morajo hkrati zavedati, da se od njih pričakujejo enake stvari v obeh domovih, saj lahko v nasprotnem primeru postanejo zmedeni.

  • Pravila. Ni potrebno, da so v obeh domovih popolnoma enaka, a če z drugim staršem postavite podobne smernice, vaš otrok ne bo imel toliko težav s prilagajanjem na življenje v obeh domovih oziroma dveh različnih okoljih. Pomembna vsakdanja pravila, kot sta na primer čas za pisanje domače naloge ali ura za spanje, naj bodo enaka v obeh domovih.
  • Disciplina. Kadar otrok krši pravila, se z drugim staršem dogovorita, kakšne posledice bo imelo njegovo obnašanje, tudi če se kršitev ni zgodila pri vas doma. Če je na primer drug starš otroku zaradi neprimernega obnašanja prepovedal gledati televizijo, naj bo tako tudi pri vas. Enakim smernicam lahko sledite tudi glede nagrajevanja oziroma spodbujanja lepega obnašanja.
  • Urnik. Če le lahko, si prizadevajte za doslednost glede otrokovega urnika – naj bodo obroki, pisanje domače naloge in čas za spanje v podobnem časovnem okviru v obeh domovih.

Sprejemanje pomembnih odločitev

Pomembne odločitve vedno sprejemajta skupaj z drugim staršem. Pri tem bodite odprti, iskreni in neposredni, saj je to pomembno tako za vajin odnos kot tudi za otrokovo dobrobit.

  • Zdravstvene potrebe. Učinkovita skupna vzgoja se vama lahko pomaga osredotočiti se na zdravstveno oskrbo otroka in se pomaga znebiti strahu glede morebitnih težav in zapletov.
  • Izobrazba. Šola igra pomembno vlogo v vzpostavljanju stabilnega okolja za otroke. Skupaj z drugim staršem se seznanite o urniku, otrokovih dodatnih aktivnostih, roditeljskih sestankih, govorilnih urah in podobno ter bodite spoštljivi drug do drugega na šolskih prireditvah in podobnih srečanjih.
  • Finančne težave. Stroški upravljanja z dvema različnima gospodinjstvoma lahko obremenijo vaše poskuse za uspešno skupno vzgojo, zato si že na začetku zastavite realne cilje in sproti spremljajte svoje izdatke. Če lahko drug starš otroku zagotovi več finančne podpore kot vi, si tega ne jemljite k srcu, ampak bodite hvaležni za to.

Nesoglasja

Tako kot med poročenimi se tudi med ločenimi starši včasih pojavijo določena nesoglasja, a ko boste poskušali priti do sporazuma, imejte v mislih naslednje točke:

  • Spoštovanje je zelo pomembno. Včasih so v komunikaciji med dvema staršema zanemarjene že osnovne manire, kar bi pravzaprav moralo biti temelj skupnega starševstva. Bodite uvidevni in spoštljivi ter drugega starša vedno obvestite o morebitnih šolskih prireditvah in drugih pomembnih dogodkih v otrokovem življenju ter bodite kar se da prilagodljivi.
  • Pogovarjajta se. Morda se sliši utrudljivo, a kadar se z drugim staršem ne strinjata o nečem pomembnem, morata s pogovorom o določeni temi nadaljevati, dokler ne dosežeta soglasja – nikoli pa pred otrokom. Če se kljub trudu še vedno ne moreta sporazumeti, vama morda lahko pri rešitvi problema pomaga svetovalec.
  • Ne porabita preveč energije za manj pomembne stvari. Če se z drugim staršem ne strinjata glede katere od pomembnejših stvari, na primer v zvezi z zdravjem otroka ali izbiro šole, komunicirajta, dokler ne dosežeta soglasja. Če pa se ne moreta sporazumeti v zvezi s tem, ali mora otrok vstati ob 7. ali 8. uri zjutraj, energijo raje prihranita za reševanje pomembnejših nesoglasij.
  • Sklenita kompromis. Včasih boste morali pri rečeh, glede katerih se z drugim staršem nikakor ne strinjate, nekoliko popustiti. A dober kompromis bo obema omogočil, da delno »zmagata«, hkrati pa bosta s časom v prihodnosti oba postala bolj prilagodljiva.

Olajšajta prehode

Selitev iz enega doma v drugega, pa naj bo to vsak dan ali le ob vikendih, je lahko za otroka zelo težka, saj predstavlja eno največjih sprememb v njegovem življenju. Vsaka ponovna združitev z enim izmed staršev je hkrati ločitev od drugega. V sistemih deljenega skrbništva so ti prehodi neizogibni, a na srečo obstaja kar nekaj načinov, kako jih otroku čim bolj olajšati.

Ko otrok odhaja

Ko se otrok pripravlja, da zapusti vaš dom in gre k drugemu staršu, poskusite ostati pozitivni in ga k očetu oziroma mami pripeljite ob dogovorjenem času. Obstaja nekaj načinov, kako te prehode olajšati:

  • Pravočasno ga obvestite o spremembi. Vsaj nekaj dni, preden gre k drugemu staršu, ga spomnite na odhod.
  • Pakirajte vnaprej. Pomagajte mu spakirati stvari (odvisno od otrokove starosti) dovolj časa, preden se odpravi k drugemu staršu, da česa ne pozabi. Spodbujajte pakiranje njemu ljubih stvari, na primer plišaste igračke ali kakšne fotografije.
  • Vedno ga pripeljite k drugemu staršu. Če je le možno, ga nikoli ne pojdite iskat – naj ga k vam pripelje drug starš. Tako nihče od vaju ne bo »zmotil« njegovega obiska pri drugem staršu.

Ko se otrok vrača

Na začetku morda zna biti njegov prihod nazaj v vaš dom precej neprijeten. Lahko se mu pomagate prilagoditi na več načinov:

  • Poskrbite, da ne boste vsiljivi. Ko se vrne k vam domov, poskusite ta čas izkoristiti za kakšne bolj mirne aktivnosti, na primer branje njegove najljubše knjige.
  • Priskrbite mu osnove potrebščine. Da se bo počutil domače v obeh domovih, naj ima tako pri vas kot pri drugemu staršu vsaj osnovne potrebščine (zobno ščetko, krtačo, pižamo …).
  • Pustite mu osebni prostor. Otroci pogosto potrebujejo nekaj časa, da se prilagodijo na novo okolje. Če se vam zdi, da ga v določenem trenutku potrebuje tudi vaš otrok, se umaknite nekam v bližino in mu pustite, da se postopoma privadi na drug dom.
  • Vzpostavite posebno rutino. Igrajte igrico ali skuhajte določen poseben obrok vsakič, ko se vrne k vam. Otroci imajo radi rutino – če vedo, kaj pričakovati, jim to lahko olajša prehod v drugo okolje.

Spopadanje z zavrnitvijo obiska

Otroci včasih ne želijo zapustiti enega izmed staršev zato, da bi bili z drugim. Kljub temu, da je zavrnitev lahko zelo težka, pa je hkrati tudi pogosta pri otrocih v deljenem skrbništvu.

  • Poiščite razlog za zavrnitev. Morda lahko ta problem rešite na primer tako, da otroku posvetite več pozornosti, naredite določeno spremembo v discipliniranju ali pa mu kupite novo igračo oziroma ga drugače zabavate. Lahko pa je razlog za zavrnitev nesporazum ali nesoglasje, zato se z njim pogovorite o tem.
  • Prepustite se. Ne glede na to, ali ste ugotovili, kaj je razlog za njegovo zavrnitev ali ne, mu poskusite dati kar največ prostora, kot ga potrebuje. Morda razlog za njegovo obnašanje sploh nima nič z vami. Poleg tega si tega nikar ne jemljite preveč k srcu – največ primerov tovrstnih zavrnitev je le začasnih.
  • Pogovorite se z drugim staršem. Iskren pogovor o zavrnitvi je lahko zahteven in čustven, a vam lahko pomaga ugotoviti, v čem je problem. Ko govorite o tej občutljivi zadevi, zato poskušajte biti čim bolj razumevajoči.

Da bodo lažje otroci razumeli ločitev, pa si lahko pomagate z našo knjigico

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?