Blog

9 največjih napak ob ločitvi, ki lahko vplivajo na vaše otroke

»Otroci imajo svojo osebno resnico. Nekaj, kar verjamejo o sebi,« pravi dr. Phil, znan ameriški psiholog. In ta osebna resnica je lahko ranjena, če so vpleteni v hude spore med njihovimi starši, še posebej v obdobju ločitve. Različni pogledi na stvari in spori, ki lahko nastanejo zaradi njih, so popolnoma normalen del življenja. Lagali bi, če bi trdili, da se nekateri ljudje nikoli ne sprejo. A velika razlika je v tem, če so ti spori konstruktivni, torej da iz njih lahko izluščite nekaj dobrega, ali pa destruktivni, in so za nameček vanje vpleteni tudi otroci. Ko sem se ločevala, bi mi modre misli in napotki tega ameriškega psihologa prišle še kako prav. Velikokrat sem bila v dvomih, ali delam prav ali narobe, ali bom svoji hčeri dajala dovolj čustvene opore in podpore, a da le-te hkrati ne bo preveč. Spraševala sem se, ali bom z njenim očetom uspela vzpostaviti dober dialog in ohraniti dobre stike. Vse to mi je uspelo, a ne na račun otroka. Ko sem prebrala spodnji članek, sem dobila dodatno potrditev, da kljub nekaterim napakam, ki se jih ves čas trudim odpravljati, vendarle delam prav. Če ste v dvomih tudi vi, si preberite modre misli dr. Phila, morda lahko pomaga tudi vam.

Dr. Phil bivšima možu in ženi, ki sta bila dolga leta v sporu na račun njunega 9-letnega sina, razlaga, kako slabo lahko njun konflikt vpliva nanj. »Otrok lahko dobi občutek, da je manjvreden, ko se primerja z drugimi otroki. Ima ranjeno osebno resnico in se počuti drugorazredno.«

Dr. Phil razkriva 9 največjih in najbolj pogostih napak, ki jih starši počno ob ločitvi ali ponovni poroki. Pravi, da je za otroka najslabše, če:

1. ga uporabljate kot sredstvo, ki vam bo pomagalo priti bliže bivšemu partnerju;

2. ga zaslišujete o bivšem partnerju (kako je, kaj počne in podobno);

3. prenašate svoja čustva nanj;

4. ga silite, naj izbere stran (očeta ali mamo);

5. spreminjate družinska srečanja v neprijetne dogodke;

6. ga izkoriščate za družbo ali podporo;

7. ravnate z njim kot z odraslim;

8. svoje čustvene potrebe zadovoljujete prek njega;

9. ga preveč razvajate zaradi občutka krivde.

Staršem na srce polaga 2 stvari:

- Otrok nikoli ne obremenjujte stvarmi, ki jim niso kos;

- od njih nikoli ne zahtevajte, da se spopadajo s težavami odraslih.

Vedite, da se otrokove potrebe, ko se starši ločujejo, povečajo.

Najbolj od vsega pa otroci potrebujejo:

- Odobritev,

- zagotovitev varnosti,

- veliko razumevanja in zaščite pred občutki krivde zaradi ločitve,

- red,

- stabilnega starša.

Otroku postanite zaupnik, predvsem pa njegove interese postavite pred svoje.

Da boste lažje otrokom razložili ločitev, vam priporočamo našo knjigico Zakaj lunina vila in sončni princ ne živita skupaj.