Blog

8 STVARI, KI JIH OTROCI LOČENIH STARŠEV ŽELIJO SPOROČITI DRUGIM LOČENIM STARŠEM

V obdobju ločevanja in tudi po ločitvi sem ves čas razmišljala, kako se ob vsem tem počuti moja hči. Ker je bila še zelo majhna, ni mogla verbalno izraziti svojih čustev, sama pa sem lahko le predvidevala, kako se počuti. Tako kot mnogi drugi starši, ki gredo skozi ločitev, sem tudi sama ves čas iskala strokovne nasvete o tem, kako vzgojiti zdravega in srečnega otroka. A nisem pomislila, da mi lahko odgovor na to ponudijo kar (danes odrasli) otroci ločenih staršev. Njihove izpovedi je zbrala Brittany Wong (Huffingtonpost.com) – z njimi želijo ostalim ločujočim se ali že ločenim staršem pomagati, da bodo lažje razumeli, kako se ob ločitvi počutijo njihovi otroci, in jih spodbuditi k pravilnim odločitvam.

1.Kot staršu ti ni spodletelo

To je morda težko verjeti, še posebej, če si se pravkar ločil/-a, a kot staršu ti ni spodletelo. Tvoj zakon ne določa tvojih starševskih sposobnosti, zato ločitev ne sme vplivati na to, kako se vidiš kot starša. Če ne drugega, ti sposobnost, da ostaneš dobra mama ali dober oče skozi celoten proces ločitve in stres, ki ga ta prinaša, daje še več kredibilnosti. Moji starši so mi pokazali, da si lahko otroku kljub ločitvi še vedno na voljo neodvisno od bivšega partnerja. Ko danes gledam nazaj, vidim, da sem zaradi njihove ločitve postala boljša in močnejša oseba.

2.Poskusi ne preveč skrbeti

Ti povem skrivnost? Poznam le malo »normalnih« ljudi. V resnici smo vsi malo nori, tudi tisti, ki ne izgledajo tako. Pravzaprav sama nisem nikoli opazila večjega nemira ali žalosti pri otrocih ločenih staršev, kot pri tistih, katerih starši so poročeni. Vsaka družina ima svoje težave in ločitev je le ena izmed njih. Zato vsem staršem, ki gredo skozi ločitev, polagam na srce: ne zapravljaj svojega časa za razmišljanje o tem, kako bo ločitev vplivala na tvojega otroka, in namesto tega raje usmeri vso svojo energijo v samokontrolo in samozavedanje, kako ga vzgajaš. Dihaj. Če si prizadevaš, da bi otroku omogočil/-a stabilnost, bo dobro – vsaj tako dobro, kot vsak drug otrok.

3.Ne govori slabo o svojem bivšem partnerju

Moj nasvet je preprost: ostre besede in slabe misli naj ostanejo med vama. Vajin otrok je namreč kot majhna goba, ki vase vsrka vso energijo, ki jo oddajata. Njegovo odraslo srce bo tako polno stvari, ki jih sliši v otroštvu. In njegova prihodnost bo začrtana z odločitvami, ki jih sprejmeta. Izgubila sta zakon, ne sebe. Ko se bo prah polegel in ko bosta dovolj močna, poskušajta uresničiti vse svoje želje, ki sta jih tako dolgo dajala na stran. Moja mama se je na primer po ločitvi vpisala na fakulteto, napisala dve diplomi in začela novo kariero. Njena dejanja so me naučila, da moramo tudi v najtežjih časih pogledati vase, najti moč in živeti najbolje, kot zmoremo.

4.Bori se za mesto v otrokovem življenju

Po ločitvi je odnos s tvojim otrokom še posebej dragocen. A za to se moraš potruditi in mu biti vedno na voljo. Moji starši so se ločili, ko sem bila stara štiri leta. Ko se je mama dve leti kasneje ponovno poročila, je njen novi mož posvojil mene in moje brate. Moj oče se je moral odpovedati starševskim pravicam in odtlej sem ga videl le trikrat. Spremljal sem, kakšen odnos imajo s svojimi očeti moji prijatelji in si ob tem vedno želel, da bi bil ob meni tudi moj oče. Potreboval sem ga. Zakon je kot vrv –nekateri so močni, drugi pa se pretrgajo. Otrok pa je tako, kot diamant, večen; z dobrim vplivom s strani obeh staršev se bo tudi tvoj lesketal.

5.Upoštevaj otrokove potrebe

Zavedaj se, da lahko posledice ločitve trajajo še leta. Sama sem sicer izjemno hvaležna, da moja mama in oče živita blizu, a je hkrati zaradi tega težje organizirati, kdaj bom k njima na obisk pripeljala svojega sina. To, da mora obiskati partnerjeve starše, poleg tega pa še moje (vsakega posebej), ni vedno lahko, še posebej ne med prazniki. K sreči to ni najhujša stvar na svetu, a kot otrok ločenih staršev se zaradi ločitve še danes včasih počutim nekoliko pod stresom. Zato ti svetujem, da vedno upoštevaš čas in potrebe svojega otroka. Imeti toliko ljubečih družinskih članov je še najmanjši problem, a kot ločen starš bodi razumevajoč do njega, tudi, ko bo starejši.

6.Otroci so pametnejši in bolj dojemljivi, kot se ti zdi

Moj najboljši nasvet staršem, ki se ločujejo, je, da naj ravnajo s svojim otrokom s spoštovanjem, in da naj ne pozabijo, da ga vzgajajo v pametnega in uvidevnega človeka. Bolj, kot z njim ravnaš, kot da je sposoben sočutja in razumevanja, bolj bo sočuten in razumevajoč. Bolj, kot z njim ravnaš kot z individualnim človekom, ne le kot s tvojim otrokom, bolj bo zmožen videti te kot individualnega človeka in ne le kot svojega starša. Poslušaj ga in mu na vprašanja odgovarjaj iskreno ter nikoli ne zavračaj njegovih čustev. Vsak otrok se na ločitev odziva drugače, zato je pomembno, da vsaki njegovi reakciji prisluhneš, tudi, če je ne razumeš.

7.Najdi način, kako sodelovati z bivšim partnerjem

Moji starši so se ločili, ko sem bila stara štiri leta. Bila sem dovolj mlada, da nisem popolnoma razumela posledic, in hkrati dovolj stara, da sem ločitev očetu zelo zamerila. Želim si, da bi se v tem zgodnjem obdobju odločil za ljubezen in ostal v naših življenjih. Ko je bila mama najbolj jezna, si želim, da bi se odločila za ljubezen in nam pustila govoriti po telefonu z očetom. Želim si, da bi se moji – in tudi vsi ostali starši – zavedali, da jih imajo otroci, ne glede na to, da je zakona konec, še vedno radi, in da jih še vedno potrebujejo. Če lahko najdeš način, kako sodelovati z bivšim partnerjem, se potrudi. Želim si, da bi tudi mojim staršem nekdo pokazal, da ljubezen ni le čustvo. Je tudi odločitev.

8.Vedno bodi iskren

Kljub temu da so se moji starši ločili, ko sem bila dovolj stara, da sem razumela, zakaj je do tega prišlo, je bila zame velika prednost to, da so bili z menoj vedno iskreni in me vključili v pogovor. Zagotovili so mi osnovno razumevanje, zakaj se to dogaja, kako bo to vplivalo na njihov odnos, in mi povedali celo nekaj vzrokov, ki so vodili v ločitev. Vedno bodi odkrit s svojim otrokom glede razlogov, zakaj je prišlo do ločitve, a seveda primerno njegovi starosti. Morda bo težko, še posebej, če ločitev ni sporazumna, a sama danes kot odrasla oseba, ki vzdržuje dober odnos tako z mamo kot z očetom, zelo cenim, da sta me vedno spoštovala in upoštevala pri svojih odločitvah.