Blog

6 nasvetov, kako čim lepše preživeti praznike po ločitvi

Prazniki so pred vrati. Čas, ko se v ljudeh naselita sreča in toplina in ko si dovolimo biti še posebej ranljivi. Čas, ki mnogim prinaša občutek žalosti, osamljenosti, nemoči. Če je tudi pred tabo prvi božič, odkar si samski starš, te morda ta čas v letu nekoliko plaši. Naj ti bodo nasveti samskih mamic in očkov na Gingerbread.org.uk v pomoč; na podlagi lastnih izkušenj so namreč zapisali nekaj nasvetov, kako čim lažje preživeti prve praznike po ločitvi.

  1. Ustvari novo tradicijo

Družine božič praznujejo na različne načine in skozi leta oblikujejo vsaka svojo rutino. To je lahko zate še posebej težko, če si se ravnokar razšel/-a z nekdanjim partnerjem, saj si morda ne želiš nadaljevati stare tradicije. Zato je najbolj priljubljen nasvet med ločenimi starši ta, da skupaj z otrokom ustvariš novo tradicijo, s tem pa tudi nove spomine.

To so njihovi predlogi:

  • Božični večer bo še bolj magičen, če ga boš popestril/-a z zabavo v pižamah –poglejta si praznični film, se udobno namestita na kavču in se posladkajta z najljubšimi dobrotami.
  • Stran z vsem starim – naj tvoj otrok izbere nove okraske za božično smrečico, ali pa ustvarita čisto svoje. Ni ga čez papirnato snežno verigo, ki bo v hišo vnesla prijeten božični duh!
  • Božič ne bi bil pravi božič, če ne bi vključeval dobre hrane in če si dovolj pogumen/-a, otroku dovoli, da sam izbere jedilnik. Naj ti pomaga pri kuhi in peki in ne se obremenjuj zaradi nereda v kuhinji – le kaj je lepšega, kot opazovati otroka pri ustvarjanju?
  • Nova tradicija lahko postane tudi varčevanje za božična darila – v kozarčku lahko celo leto zbirata drobiž in ko se ga nabere dovolj, otroku dovoli, da sam izbere in kupi darilo za nekoga po svoji izbiri. Tako bosta združila prijetno s koristnim – tvoj podmladek bo namreč dobil tudi občutek za varčnost.

2. Dogovori se z nekdanjim partnerjem

Eden izmed staršev pravi, da je zelo pomembno, da se oba starša zavedata, da božič pravzaprav traja dlje, kot le en sam dan. Čim prej se poskušajta dogovoriti, katere dni bo otrok pri komu. Če na božični večer ali dan ne boš z otrokom, poskusi čas z njim preživeti čim bolj kvalitetno ob drugih razpoložljivih dnevih.

Ob dnevih, ko boš sam/-a, pa počni kar si najbolj želiš. Te dni lahko izkoristiš za razvajanje ali pa si privoščiš zabaven večer s prijatelji ali družino. Najbolj pomembno pa je, da ne skrbiš, ali bo tvoj nekdanji partner otroku slučajno kupil dražja darila, kot ti. Ne pozabi, da je najpomembneje, da se ima otrok za božič lepo; skupnega preživljanja časa pa ne preseže nobeno darilo.

3. Zanesi se na svoje prijatelje in družino

S prijateljem/-ico se odpravi na božično nakupovanje in sprejmi pomoč od drugih. Ni ti potrebno biti za vse sam/-a, pomoč ti bo prišla še kako prav! Če si želiš družbe, se obkroži z ljubljenimi osebami ali pa načrtuj prijeten dan s prijatelji.

4. Uživaj v lepih trenutkih

Ena izmed mamic pravi, da časi Božička ne trajajo dovolj dolgo, zato jih je treba uživati, kolikor se le da. Vsako leto bo božič malce drugačen, zato ceni vsak trenutek, ko se zgodi. Preživljanje kvalitetnega časa skupaj pa vam bo pomagal ustvariti nove spomine. Ne pozabi, da veselje ob božiču ni nekaj, kar bi lahko načrtoval ali kupil – otroški smeh je namreč darilo, ki se ga ne da kupiti.

5. Vedi, da denar ne more kupiti sreče

Ne glede na to, kaj pravijo božični oglasi povsod naokrog, sreče se ne da kupiti. Zato se raje osredotoči na manjša in bolj domiselna darila, še najbolje je, če jih narediš sam/-a. Najlepše darilo za otroka pa bo tvoja družba.

6. Poskrbi zase

Ne bodi prestrog/-a do sebe. Navsezadnje božič traja le en dan, zato odmisli, kaj vse počno drugi – raje se osredotoči nase in na svojega otroka. Če le lahko, pa za božič razvajaj tudi sebe ali si kupi darilce, ki bo tudi tebi popestrilo praznični dan. In vedi, da je letos morda težko, a naslednje leto bo že bolje!

Da bodo lažje otroci razumeli ločitev, pa si lahko pomagate z našo knjigico

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

Do konca decembra prejmete še zraven GRATIS DNEVNIK.