Blog

5 stvari, ki jih morate vedeti o otrocih, ki so odraščali s samo enim staršem

Kot otrok ločenih staršev na mnogo stvari gledam drugače kot otroci, ki so odraščali z obema staršema. Kljub temu, da mi v otroštvu ni primanjkovalo ne ljubezni ne česarkoli drugega, pa me je ločitev staršev močno zaznamovala. Verjetno sem zaradi tega postala drugačna oseba, kot bi postala sicer, in vem, da nisem edina. Moja izkušnja odraščanja se tako danes močno odraža v različnih odnosih - odnosih s prijatelji, hčerko, partnerjem …

Bob Alaburda (Huffingtonpost.com) je v spodnjem članku zbral izkušnje otrok, ki so odraščali s samo enim izmed staršev. V spodnjih točkah sem se našla tudi sama, zato sem članek v branje ponudila svojemu partnerju - če ste tudi vi otrok ločenih staršev, ga lahko svojemu partnerju v branje ponudite tudi vi. Morda vas bo tako lahko bolje razumel.

Otroci, ki smo odraščali z enim staršem, smo skozi odraščanje spremljali drugačen primer romantične ljubezni kot tisti, ki so odraščali v »normalni« družini. Odraščanje z ljubečimi starši ti da pozitivne zglede, kako ravnati v razmerjih kasneje v odraslem obdobju. Tudi odraščanje s starši, ki se ne razumejo dobro, te lahko nauči, česa v razmerju ne početi - v vsakem primeru se lahko s tem, ko spremljaš odnos svojih staršev, veliko naučiš. Otroci, ki smo živeli z le enim izmed staršev, pa si moramo izkušnje na ljubezenskem področju nabrati sami, kar pa včasih lahko pomeni, da pri partnerju cenimo drugačne kvalitete.

  1. Cenimo notranjo moč in vztrajnost

Ko sem odraščal, je moja mama izmenično opravljala tudi do tri službe naenkrat, diplomirala in hkrati sama vzgojila tri fante. Ni ji bilo lahko. Kadarkoli bi lahko odnehala, a je zdržala - jaz in moje bratje smo bili pravi srečneži, da ni podlegla ogromnemu pritisku. Ker sem odraščal s tako močno osebo, to kvaliteto zelo cenim tudi pri drugih. S tem se namreč dobro pokaže značaj osebe, hkrati pa ti daje vedeti, da ne bo kar tako odnehala, ko ji bo najtežje.

  1. Smo bolj neodvisni, zato potrebujemo veliko prostora

Če si bil otrok samohranilca/-ke in če nisi pripadal ravno višjemu družbenemu razredu, si verjetno medtem, ko je bil starš v službi, veliko večino časa preživel brez varstva. Tako si se naučil kuhati, skrbeti za svoje stvari in nasploh poskrbeti zase; v letih te neodvisnosti si se tako naučil sam preživljati svoj prosti čas.

Velikokrat čutim občutek krivde, ko mi dekle pomaga pri kakšni stvari, ker sem vajen sam poskrbeti za vse. Ne morem si pomagati in mislim, da ta občutek krivde izvira iz trenutkov, ko je mama prišla domov po tem, ko je naredila že drugo izmeno v istem dnevu, doma pa je imela zaradi mene samo še več dela.

Zato ne jemljite preveč osebno določenih navad svojega partnerja, če je ta je odraščal s samo enim staršem. V razmerje je namreč prinesel nekaj čustvene prtljage, tako, kot jo konec koncev s sabo v razmerje prinese vsak.

  1. Močno smo pod vplivom starša, ki nas je vzgojil

Predstavljam si, da dobiš bolj uravnotežen pogled na razmerja in življenje nasploh, če odraščaš z obema staršema. Ker sem sam odraščal z materjo samohranilko, sem pridobil prevladujoč pogled na veliko stvari z ženske perspektive. Mislim, da se zaradi tega v razmerjih toliko bolj zavedam ženskih potreb in čustev.

Verjamem, da je nekomu, ki je odraščal z očetom samohranilcem, to pustilo bolj »moške« sledi, medtem, ko morda težje razume ženske. In morda lahko moški, ki ga je vzgojila mati samohranilka, ženske razume bolj, hkrati pa mu primanjkuje očetovskega vpliva.

  1. Morda nas je nekoliko strah »obvezati se«

Ko človek vidi, kakšne posledice lahko pusti neuspela zveza in hkrati živi z njimi, lahko prične nekoliko oklevati, ko bi se moral »obvezati«, saj ga je strah, da bo delal napake. Če je tvoja boljša polovica otrok samohranilca oziroma samohranilke, ni prav nič presenetljivo, če ni posebej navdušena nad zakonom ali otroki. Verjetno se boji, da bi koga prizadela, tako kot je njo prizadel eden izmed staršev. Pri tem ne gre za to, da se ne more »obvezati«, verjetno potrebuje le več časa. Potrpežljivost je tu ključna.

  1. Dovolj smo močni, da se spopademo s težkimi situacijami, zato se lahko zaneseš na nas

Odraščanje brez enega starša pomeni, da moraš odrasti nekoliko hitreje. Ni lahko, a ta stiska ti hkrati daje tudi nekaj moči. In kaj je smisel moči, če je ne uporabiš? Vsi smo rezultat tega, kako odraščamo. To védenje lahko uporabiš za boljše razumevanje partnerja - s tem bosta le še okrepila vajin odnos.

Da bodo lažje otroci razumeli ločitev, pa si lahko pomagate z našo knjigico

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V decembru prejmete še zraven DNEVNIK in podarimo vam poštnino.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.