Blog

4 nasveti, kako preživeti prvi mesec kot mati samohranilka

Prvi mesec po ločitvi je najtežji. Počutite se izgubljeno, obupano in niti ne veste, kje začeti z novim življenjem. To obdobje je še veliko težje, če so v situacijo vpleteni otroci, zaradi katerih morate biti močnejši. Zato smo za vas pripravili štiri načine, kako lahko to razburkano obdobje svojega življenja uspešno obvladate in preživite.

1.Verjemite vase

Prvi korak k uspešnem obvladovanju posledic ločitve je prepričanje, da boste preživeli. Zavedati se morate, da boste ponovno srečni in da boste našli svoje novo »normalo življenje«. Naučili se boste, kaj pomeni biti samohranilka in kako preživeti, čeprav se boste morda prvih nekaj tednov počutili zmedeno in žalostno.

2.Imejte načrt za preživetje

Drugi korak za preživetje je, da zagotovite varno nastanitev in hrano za vašega otroka. To so otrokove primarne potrebe in morajo biti vaša najpomembnejša skrb.
Izdelajte si preprost proračun, ki vas bo vodil pri nadaljnjih odločitvah. Zapišite si svoj dohodek in odštejte nujne stroške – najemnina, ogrevanje, elektrika, hrana, prevoz itd. Kar vam ostane, so vaši prihranki za hude čase ali izpolnjevanje otrokovih želja.

3.Pripravite načrt za prevoz in varstvo

Kako boste pripeljali otroka v šolo in nazaj? Ali morate zdaj, ko živite v enostarševskem domu, prilagoditi varstvo po šoli?Kadar sami ne morete skrbeti za otroka, npr. zaradi delovne obveznosti, preverite, ali lahko v tem času otroka varuje drugi starš.

4.Potrebujete čas zase

Ločitev je kot čustveni cunami, ki vam je razdejal življenje. Potrebovali boste čas za žalovanje za prejšnjim življenjem, zato je pomembno, da poskrbite zase in za svoje potrebe – tako fizične kot psihične.

Če ste se odločili za skupno skrbništvo nad otroki, vam to že samo po sebi omogoča nekaj prostega časa, medtem ko je otrok pri drugem staršu. Če pa z bivšim partnerjem nimate dogovorjenih obiskov, pa naj vas ne bo sram družine ali prijateljev občasno prositi za varstvo otroka. Tudi vi potrebujete čas zase.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V oktobru prejmete zraven knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.