Blog

2.del Kako vzgajati otroka skupaj po ločitvi?

Nadaljevanje članka objavljenega TUKAJ!

Kako vzgajati otroka skupaj po ločitvi?

Komuniciranje z nekdanjim partnerjem oziroma partnerko

V težkih situacijah se morda zdi nemogoče ostati miren. A z nekaj truda in vaje se lahko naučite različnih tehnik, ki se vam lahko pomagajo znebiti stresa oziroma ga zmanjšati – z njihovo pomočjo se lahko naučite, kako ohraniti nadzor nad sabo, kadar ste pod pritiskom.

Mirna in dosledna komunikacija z nekdanjim partnerjem oziroma partnerko je nujna za uspešno skupno vzgojo – tudi, če se zdi popolnoma nemogoča. Vse se prične z vašo miselnostjo. Naj bo komunikacija z drugim staršem sredstvo za dosego vašega najpomembnejšega cilja – otrokove dobrobiti. Pomislite, kako bo vajina komunikacija vplivala nanj. Komunicirajte z dostojanstvom, otrok pa naj bo osrednja točka vsakega vajinega pogovora.

Dobra komunikacija je lahko še posebej na začetku za oba zelo zahtevna. Lahko si jo olajšata tako, da se večino časa dogovarjata kar po telefonu ali prek elektronske pošte. Cilj je namreč, da vzpostavita komunikacijo brez prepirov in nesoglasij, s časom pa lahko ugotovita, kateri tip komunikacije vama najbolj ustreza. Morda vama bo v pomoč katera od naslednjih metod:

Poslovni ton komunikacije – k odnosu z očetom ali mamo svojega otroka pristopite kot k poslovnemu odnosu, kjer vajin »posel« predstavlja skrb za otroka. Z bivšim partnerjem oziroma partnerko govorite ali mu pišite, kot bi pisali sodelavcu – s prijaznostjo, spoštovanjem in nevtralnim tonom. Sprostite se in govorite počasi.

Prosite, ne zahtevajte. Namesto, da govorite v tonu, ki od bivšega partnerja oziroma partnerke nekaj zahteva oziroma je lahko tako (napačno) razumljen, raje tvorite stavke v obliki prošenj in začnite vprašanja na primer z »Bi lahko …?«.

Poslušajte. Dobra komunikacija se prične s poslušanjem. Tudi, če se z drugim staršem ne strinjate, ga vsaj pozorno poslušajte in poskušajte razumeti njegova stališča ter mu to tudi pokažite. Poslušanje samo po sebi ne pomeni strinjanja, zato ne boste s tem izgubili prav ničesar.

Obvladujte se. Imejte v mislih, da je dobra komunikacija nujna skozi celotno otrokovo otroštvo, če ne še dlje.

Dogovorite se za redna srečanja oziroma pogovore. Z redno komunikacijo z drugim staršem boste otroku sporočili, da sta še vedno povezana. To je takoj po razhodu lahko še posebej težko, a je vredno truda.

Naj bo v središču vajinih pogovorov otrok. Vsebino vajine komunikacije lahko kontrolirate – ne dovolite, da bi prerasla v razglabljanje o vaših ali njegovih/njenih potrebah – važne so otrokove potrebe.

Izboljšajta vajin odnos

Če ste resnično pripravljeni znova zgraditi zaupanje po razhodu ali ločitvi, bodite iskreni s sabo in z nekdanjim partnerjem ali partnerko.

Vprašajte ga/jo za nasvet. Ta precej preprosta metoda lahko učinkovito izboljša začetek vajine komunikacije. Vprašajte za nasvet o problemu, za katerega niste prepričani, kako bi ga rešili, in mu/ji s tem pokažite, da cenite njegovo oziroma njeno mnenje.

Opravičite se. Če vam je za kaj žal, se za to iskreno opravičite – tudi če se je določena stvar zgodila že dolgo časa nazaj. Opravičilo lahko namreč zgladi in izboljša vajin odnos.

Sprostite se. Če boste zaradi daljšega pogovora z drugim staršem imeli na voljo manj časa z otrokom, se zaradi tega ne počutite prikrajšane. Imejte v mislih, da je bil ta čas namenjen otrokovi dobrobiti.

Da bodo lažje otroci razumeli ločitev, pa si lahko pomagate z našo knjigico 

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?