Blog

10 načinov, kako po ločitvi ponovno zaživeti

Ločitev je ena najbolj bolečih izkušenj, s katero se vsak dan srečuje veliko ljudi. Ko se soočamo z globokimi čustvi žalosti in izgube, je težko stopiti korak nazaj in ugotoviti, kako ponovno začutiti ljubezen do sebe in zgraditi novo življenje. Globoko v sebi sicer veste, da so drugi že preživeli ločitev in torej mora obstajati način, kako jo lahko tudi vi, vendar pa čustveno niste popolnoma prepričani, da vam bo uspelo.

Ampak uspelo vam bo.

Želite premagati svojo žalost, začeti novo življenje in se osredotočiti na svojo srečo?

1.Bodite sočutni do sebe

Ne morete se prisiliti, da prebolite ločitev. Ne gre drugače, kot da greste skozi bolečino in začutite, da se vam je zlomilo srce. Ta proces vas bo najverjetneje izčrpal, ker se boste borili z dramatično spremembo v svojem življenju, zato je pomembno, da ste do sebe prijazni.

2.Dovolite si žalovati

Obstaja veliko stvari – tako velikih kot majhnih – ki jih izgubite, ko se ločite, in popolnoma smiselno je, da boste za izgubami nekaj časa žalovali. Dovolite si žalovati in sprostiti svoje občutke razočaranja in žalosti. V redu je, če jokate; to je naraven proces, skozi katerega morate, da si pozdravite zlomljeno srce.

3.Ohranite rutino

Ločitev vam lahko da občutek, da se vam je svet obrnil na glavo. Mogoče se je spremenil vaš urnik, morda življenjske razmere, vendar vseeno obdržite rutino (kolikor je le lahko). Rutina vam bo dala občutek »normale« in vas prizemljila, ko boste najbolj zmedeni.

4.Ponovno definirajte, kaj pomeni »za vedno«

Namesto da vas skrbi, ker niste imeli pravljične ljubezni do konca svojih dni, se zamislite o tem, kaj za vas v razmerju ali zakonu pomeni »za vedno«. Morda »za vedno« pomeni, dokler iskrica ljubezni ne umre, dokler odnos ne pride do konca poti ali nekaj popolnoma drugega. Bolj kot ste nežni sami s sabo in sprejmete konec zakona, lažje vam bo nadaljevati z življenjem po ločitvi.

5.Ne iščite sreče v preteklosti

Del tega, da prebolite ločitev, je ponovno pridobivanje upanja, da boste nekoč spet srečni. Preteklost je preteklost in morda ste bili v prejšnji zvezi zelo srečni, vendar ne morete živeti v preteklosti. Čeprav je neprijetno čutiti posledice nekdanjega zakona, morate spomine in slaba čustva pustiti za sabo.

6.Izpovejte se družini, prijateljem ali terapevtu

Pomembno je, da ne držite vseh negativnih čustev v sebi. Na nek način jih morate izraziti, da ne bodo v vas še naprej rastla. Če izberete prave ljudi, s katerimi se boste lahko pogovorili o svoji žalosti, vam lahko pomagajo pri nadaljevanju boljše življenjske poti.

7.Opomnite se, da ste vredni ljubezni

»Sem vreden ljubezni?« je ena najtežjih misli, s katerimi se po ločitvi spopadajo mnogi. Ampak ste vredni ljubezni. Ko se borite z mislimi osamljenosti in dvomov vase, globoko vdihnite in se spomnite, da ste ljubljeni in vredni ljubezni.

8.Ponovno premislite o svojih vrednotah

Ko greste skozi bolečo ločitev, se vam lahko spremeni celoten pogled na življenje. Normalno se je začeti spraševati, kaj je za vas resnično pomembno. Vzemite si čas in si razjasnite, kaj so vaše vrednote, ker boste le tako lahko začeli ustvarjati zase smiselno življenje.

9.Oprostite svojemu bivšemu partnerju

Ko nekomu oprostite, to ne pomeni, da odobravate ali se strinjate s tem, kar je storil. Pomeni le, da ne boste več dopustili, da imajo napake drugih moč nad vami.

10.Ponovno obudite svoje sanje

Imate sanje, ki ste jih zaradi zakona dali na stranski tir? No, zdaj je čas, da jih ponovno obudite. Dovolite si sanjati in zastavljati cilje za svoje novo življenje.

Morda tega še niste pripravljeni slišati, toda bolečina zaradi ločitve vam bo pomagala postati boljši partner v naslednji zvezi. Ne samo to – naučila vas bo, kaj v resnici iščete, kaj pričakujete od sanjskega partnerja. Karkoli se naučite o sebi in drugih, sprejmite pozitivno in nadaljujte po poti do boljšega življenja.

KAKO OTROKU RAZLOŽITI LOČITEV?

Zgodba, ki otroku pomaga razumeti, zakaj očka in mamica ne živita skupaj.

Več o knjigici TUKAJ!