Blog

Zakaj je sreča stvar izbire

"Ne moreš kar čakati, da bo življenje lažje, preden se odločiš biti srečen".

V 16. sezoni šova America’s Got Talent (Amerika ima talent) je nastopila Jane Marczewski z umetniškim imenom Nightbirde, ki me je navdihnila za ta zapis.

Čudovito dekle, z angelskim glasom in neizmerno energijo, je na odru zapela avtorsko pesem It’s OK, kjer je opisala dogajanje v svojem življenju. Tik pred nastopom je omenila, da se bori z rakom in da ima manj kot 2 % možnosti za preživetje. Jane je bitko z zahrbtno boleznijo žal v začetku tega leta izgubila. A njen nastop, vera v življenje in miselnost, da je sreča stvar odločitve, je na mnoge od nas pustila močan pečat.

Pred kratkim se je od izjemnega življenja ravno tako poslovil moj mentor, prijatelj, človek, ki me je z očetovskimi nasveti prizemljeval v trenutkih, ko bi bilo lažje odtavati v objokovanju dramatičnih zasukov lastne usode. Čeprav je preziral upanje, teorije zakona privlačnosti in obstoj višjega nivoja zavesti, je bil ravno on medicinski čudež, ob katerem nisi imel občutka, da njegovo telo že toliko let bije vnaprej zgubljeno bitko

Toni je bil človek, ki je s svojim zdravorazumskim pogledom na svet, operiranjem z dejstvi, skromnostjo velikana in nesebično željo pomagati, v meni uril vrlino nebojevitosti, ki sem jo vse do najinih srečanj zamenjevala z naivnostjo in neodločnostjo. Takrat mi je pokazal, kakšna krava sem, kako prežvekujem dogodke in me med drugim navdihnil za mojo drugo knjigo Odklopi srečo. Vklopi življenje.

Kolikokrat ste že slišali, da je smisel življenja pot in ne cilj. Pa ste to kdaj s svojim bistvom zares dojeli in občutili?

Razumeti življenje je razumeti pot. Ko razumeš pot, razumeš srečo. Svoje življenje si lahko predstavljate kot cesto oziroma niz kažipotov, ki vas usmerjajo od ene točke do druge. Ne glede na to, katero smer izberete, je pomembno, da jo izberete vi, vaš notranji občutek pa je vaš semafor. Ko delujete iz sebe, ne sprejemate napačnih odločitev. Čeprav se vam zaradi težkih trenutkov, ki jih doživljate, velikokrat zazdi, da niste na pravi poti, verjemite, da ste izbrali prav zase. Ko rezonirate s tem občutkom (všeč mi je angleški izraz gut feeling) imate v rokah ključ do znanja in modrosti o sreči, takrat se namreč pravilno odločate in usmerjate v življenju. Naj poenostavim na primeru… 

Vzemimo na primer kozarec s kumaricami. Ni ga lahko odpreti z eno roko, a ste se odločili, da pojeste kumarico. Potem vzamete nož, popustite vakuum, ali pa pokrov nekajkrat butnete ob rob pulta. Pok – vaš trud se je poplačal, nasmeh na ustih, ko veseli vzamete kumarico, polni pričakovanj zagriznete v svojo kislo srečo. Nato pa … kisel obraz in razočaranje – namesto v trdo zagrizete v mehko kumarico. Zdaj niste več srečni – niste potešili svoje želje, svojih pričakovanj po trdi sočni kumarici. Ste potemtakem sprejeli napačno odločitev, da bi jedli kumarice in da ste odprli kozarec? Ne, pot je bila prava in dobro ste se znašli, lahko si čestitate, odprli ste kozarec. Dobro vam gre. Razumete? Ne kumarica, odpiranje kozarca je vaše življenje, odločitev, kako se boste počutili, ko ugriznete v mehko namesto trdo kumarico pa definira vašo srečo.

V vzhodnem svetu takšno stanje imenujejo tao (pot) v zahodnem pa življenje s tokom, kar označuje optimalno psihološko stanje, kot posledico, da smo ljudje zmožni odgovarjati na izzive z ustreznimi veščinami in posledično doživljamo občutek ugodja in mojstrstva ter imamo zato dobro mnenje o sebi. V tem stanju nebojevitosti so optimalni rezultati doseženi z minimalnimi napori.

Če samo pomislim, koliko časa preživimo v miselnosti, da nas dogodki v življenju definirajo. Živimo v prepričanju, da je življenje težko in si sami sebi postavljamo ovire. Predvsem v glavi. Tako zelo smo navajeni tega, da so stvari težke in naporne, da si ne dovolimo pogledati na življenje z druge strani.

Ločitev ni preprosta stvar. Ni preprosto začeti znova. Lahko je pravo mučenje. Pa vendar je pomembno, da se zavedamo, da smo veliko več, kot le slabe stvari, ki se nam dogajajo.

Koliko let se že borite?Čutite, da je vaše življenje težko?Se zaradi tega počutite ničvredno? Samo vaš pogled na življenje je tisti, ki odloča kako se boste počutili.

Najpomembnejša odločitev, ki sem jih kadarkoli sprejela, je bila odločitev za srečo. Tu ni šlo za znanje, ki sem ga z leti pridobila. Šlo je za odločitev, ki sem jo sprejela. Odločitev, da se bom začela imeti rada in da bo moje počutje na prvem mestu. To mi omogoča, da lahko stopam po poti minimalnega odpora, radosti, ne glede na to, kaj se okoli mene doga. Tudi vi lahkospustite vse stvari, ki vas obremenjujejo in oprostite vsem, ki so vas prizadeli. To je vaša preteklost in vas ne definira. Začnite preprosto uživati v majhnih stvareh in sprejemati vse ovire na poti bolj lahkotno.

Prepogosto razmišljamo o stvareh, ki nam v življenju ne tečejo. Pa ste mogoče kdaj pomislili, da so se te stvari morale zgoditi, da ste danes tu, kjer ste. Da je na primer ravno ločitev prispevala k temu, da ste našli smisel v življenju in da ste bogatejši za izkušnjo, ki vas je oblikovala. Če še vedno razmišljate o boleči ločitvi ali o prepiru, ki ste ga imeli z bivšim prejšnji teden, si sami otežujete svojo pot. Dovolite si sprejeti, odžalovati in hodite naprej. Življenje je prekratko, da bi se valjali v bolečih občutkih in dogodkih, ki so se zgodili v preteklosti. Odločiti se, da boste srečni pomeni, da ne dovolite, da vas ti dogodki in občutki definirajo. Za trenutek se ustavite, zadihajte in se vprašajte: »Kaj bi v tem trenutku rekli osebi, ki jo imate brezpogojno radi?« Ta oseba ste namreč VI.

Stvari se vedno ne zgodijo tako kot načrtujemo ali želimo, toda ... kot je povedala Jane: »Ne bom čakala, da bo življenje lažje, preden se bom odločila, da bom srečna«.

Za dodatno inspiracijo si Janin nastop lahko ogledate v spodnjem videu: https://www.youtube.com/watch?v=CZJvBfoHDk0

Lahko pa preberete tudi našo knjigo Odklopi srečo :-)

Ne le knjiga, ampak potovanje vase!