Blog

Otroci ločenih staršev so spregovorili: starši, ne počnite teh 10 stvari!

Življenje je nepredvidljivo in na pot nam lahko postavi nemalo ovir, ki jih moramo premostiti z veliko truda in vztrajnosti. Ločitev je ena izmed njih. Predstavlja izjemno težko obdobje tako za starše kot tudi za otroke, ki se morajo soočiti z razhodom svojih staršev in spoznanjem, da njihov dom več ne bo tak, kot je bil. (Ločeni) starši velikokrat delamo napake, pa čeprav se jim še tako izogibamo in delamo najboljše po svojih zmožnostih.

Pred nekaj časa sem na internetu (msn.com) našla izjemno poučen članek, v katerem so otroci ločenih staršev in strokovnjaki z različnih področij, ki se ukvarjajo z ločitvami, spregovorili o 10 stvareh, ki jih (nezavedno) počnemo ločeni starši in ki bi se jim bilo dobro izogniti. A nikar ne bodite prestrogi do sebe - vsaka napaka je namreč priložnost za nov začetek, obogaten z novim znanjem.

1.Blatenje drugega starša

Staceyjini starši so se ločili pri njenih 18-ih letih in njena mama ter oče sta drug drugega blatila še leta po tem. Razpad družine je dovolj hud že sam po sebi, če pa je otrok vključen v starševske prepire, je to obdobje za otroka še toliko težje. Poleg tega lahko negativno govorjenje o drugemu staršu uniči otrokovo samospoštovanje. Ne glede na to, ali gre za genetiko ali okolje, vsak otrok prevzame določene značilnosti enega in drugega starša. Če eden izmed staršev nenehno negativno govori o drugem in na primer otroku očita, »da je takšen, kot njegov drugi starš«, otrok s tem sprejme sporočilo, da je tudi on slab.

2.Izpostavljanje negativnih lastnosti drugega starša

»Otroci želijo govoriti o njihovem vsakdanu, ki vključuje tudi drugega starša, ne da bi se ob tem počutili krivo,« pravi Dominique, katere starši so se ločili, ko je bila mlajša. Tudi, če otrok negativno govori o drugem staršu, to še ne pomeni, da si želi poslušati negativno mnenje starša, ki ga posluša. Namesto tega otroku raje pomagajte prepoznati in rešiti probleme, ki jih ima z vašim nekdanjim partnerjem.

3.Razkrivanje neprijetnih podrobnosti o ločitvi otrokom

Staceyjina zamera do očeta se je pričela, ko ji je mama razkrila neprijetne podrobnosti o njunem razhodu. Če boste določene podrobnosti o ločitvi svojim otrokom prihranili, jim bo lažje. Če potrebujete tolažbo zaradi slabega ravnanja nekdanjega partnerja, pojdite po uporaben nasvet k strokovnjaku, ne pa k svojim otrokom. Izognite se tudi temam, kot je na primer preživnina. Otroku se ni treba ukvarjati s tem, ali kateri od staršev ne plačuje preživnine, saj lahko ob tem dobi občutek, da ga določen starš nima rad dovolj, da bi ga podpiral.

4.Naj otroci ne tavajo v temi

Določene podrobnosti o razhodu je otrokom vendarle potrebno razkriti, seveda pa je to odvisno od situacije in otrokovih let. Anna se je na primer počutila izdano, ko so starši razlog za njihovo ločitev pred njo skrivali kar eno leto. »Moji starši so se ločili, ker je oče gej,« pravi. »Bolje je, da si iskren, kot pa da poskušaš ignorirati težave samo zato, ker ti je nerodno.«

5.Izogibanje družinskim srečanjem, ker bo tam vaš nekdanji partner

Razen v izjemnih situacijah se boste določenih srečanj, kjer bo prisoten tudi vaš nekdanji partner, morda morali še vedno udeleževati. Odraslim otrokom ločenih staršev je pogosto neprijetno usklajevati posebne priložnosti s starši. Sprejeti novo družino, ko se eden od staršev ponovno poroči, je že samo po sebi dovolj težko, še težje pa je, če eden izmed staršev ali pa celo oba zavračata udeležbo na družinskih srečanjih. Če pogosto zavračate tovrstna povabila, se kaj hitro lahko zgodi, da na srečanja ne boste več vabljeni.

6.Neprimerno vedenje do nekdanjega partnerja vpričo otrok

Če se odločite iti nekam, kjer veste, da bo vaš nekdanji partner, se vedite olikano. Frankeejini starši so se ločili pri njenih 8-ih letih in pravi, da so bili vsi njeni najlepši trenutki uničeni zaradi materinega trpljenja, ko je bila v bližini očeta. »Ko sem diplomirala na faksu, me mama ni objela, dokler se nisem poslovila od očeta,« pravi. Če se v bližini nekdanjega partnerja ne počutite dobro, ga raje ignorirajte, kot pa da bi se vedli neolikano, saj to otroke spravlja v zadrego. Svoje sedeže na raznih dogodkih izbirajte modro. Ni vam potrebno pozdravljati nekdanjega partnerja, če se ob tem počutite nelagodno, a vedite, da se boste z njim, v kolikor imata otroka, morda srečali še velikokrat, zato poskusite ostati v dobrih odnosih.

7.Vzbujanje slabe vesti pri otrocih zaradi preživljanja njihovega časa z drugim staršem

Če imata z nekdanjim partnerjem deljeno skrbništvo, bodo vajini otroci svoj čas neizogibno redno preživljali tudi z drugim staršem. Otrokom ne govorite, kako osamljeni boste, ko bodo z njim, ali pa, da vam je žal, ker bodo z njim preživljali svoj čas. Namesto tega jim raje zaželite zabaven dan in na njihovo odsotnost glejte pozitivno – takrat si vzemite čas samo zase in počnite stvari, ki vas veselijo.

8.Opravičevanje neprimernega obnašanja

P.J.-jini starši, so se ločili, ko je bila še otrok. Pravi, da je očetovo opravičevanje njegove afere njemu in njeni sestri še bolj otežilo razhod staršev. »Čez nekaj let sem ga vprašala, ali mu je žal za to, kar je storil, pa mi je takoj kljubovalno odgovoril, da ne, in da bi isto storil še enkrat. Kje je bil oče, ki bi me naučil, kaj je prav in kaj narobe? Pri meni je izgubil ves ugled.« Zakonske afere naj ostanejo stvar staršev – poznavanje resnice lahko uniči vaš odnos z otroki, v prihodnosti pa imajo lahko tudi težave z zaupanjem v svojih razmerjih.

9.Postavljanje otrok »na sredino«

Jessa se spomni, da je do svojega 20. leta mami morala od očeta prinašati čeke za preživnino, in to se ji je zdelo izjemno ponižujoče. Otroci nikakor ne bi smeli biti posredniki med starši. O določenih stvareh bi se starši morali pogovoriti med sabo in nikoli zasliševati otrok o podrobnostih v življenju nekdanjega partnerja.

10.Neprestano izražanje žalosti pred drugimi

Bolečina ob ločitvi lahko traja dolgo, a ne prenašajte je na svoje otroke. Lindsayjina mama je zaradi ločitve še vedno zagrenjena. »Hudo mi je, ko pravi, da je bilo minulih 30 let izguba časa. Zdi se mi, kot da sem ji v nadlego,« priznava Lindsay. Noben otrok si ne želi slišati, da je staršu žal za preteklo razmerje. S tem škodujete ne le njemu, temveč tudi sebi. Mnogo otrok v odraslosti namreč kaže manjšo naklonjenost staršem, ki so se v preteklosti ves čas pritoževali nad svojimi odločitvami in nekdanjim partnerjem.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V januarju prejmete poleg knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.