Blog

Kako otroku pomagati preživeti ločitev – otroški psiholog svetuje

Ni mi treba posebej poudarjati, kako težavna je lahko ločitev tako za starše kot za otroke. Vsak se z njo spopada drugače in starši si bolj kot vse na svetu želimo, da bi jo naš otrok sprejel čim bolje in brez posledic zaživel naprej. Ob vseh neprespanih nočeh sem velikokrat razmišljala, kako se z najino ločitvijo spopada najina hči in kako naj ji pomagam, da bo ta sprememba zanjo čim lažja. Zdaj vem, da moram v prvi vrsti poskrbeti za svojo psihično stabilnost, saj bom le tako zmožna hčeri stati ob strani v vseh trenutkih. Da bo lažje vam in vašemu otroku, za vas povzemam zapis strokovnjaka, otroškega psihologa, Matthewa Rousea, ki mamam in očetom priporoča, da se držijo naslednjih vodil:

1.Med ločitvijo v prvi vrsti poskrbite zase

Za odrasle je ločitev lahko eno izmed najbolj stresnih obdobij v življenju. Nekatere raziskave so celo pokazale, da so drugo najbolj stresno obdobje za smrtjo partnerja. A starši, ki so pod stresom in ne prisluhnejo sami sebi, so slabše pripravljeni na reševanje določenih težav, s katerimi se spopada njihov otrok. Pomislite recimo na prikaz varnosti v letalu, kjer stevardese potnike učijo, kako si nadeti kisikovo masko, ključno pri tem pa je, da si jo nadenejo, še preden jo nadenejo otroku. Isto je pri starševstvu – v prvi vrsti morate poskrbeti zase, da ste lahko sposobni skrbeti tudi za svojega otroka.

Skrb zase seveda vsak vidi drugače, a obstaja nekaj osnovnih načinov, ki ustrezajo večini ljudi. Prvi je, da preživite čas s tistimi, ki jim je mar za vas. Drugi je, da poskrbite za svoje telesne potrebe z zadostno količino spanja, pravilno prehrano in telesno aktivnostjo. In tretjič, redno se vključujte v aktivnosti, ki vas osrečujejo.

2.Z otrokom načnite pogovor o ločitvi

Med prvim pogovorom, ki ga boste imeli s svojim otrokom o ločitvi, morate z njim govoriti njegovi starosti primerno, kar pomeni da presodite, katere ključne podrobnosti o ločitvi in skrbništvu mu boste razložili in kako.

Še bolj pomembno pa je, da je vaš otrok seznanjen s tem, da a) ločitev ni njegova krivda, b) da odgovornost za ločitev prevzemata oba starša in c) da ga imata oba z bivšim partnerjem še vedno rada ter da bo še naprej pomemben del vajinih življenj.

A zapomnite si, da je to le začetek pogovorov, ki jih morate imeti z njim. Otroci informacije obdelujejo drugače in z drugačno hitrostjo. Ne bodite presenečeni, če med pogovori ne bo postavljal vprašanj, potem pa bodo ob najbolj nepričakovanih trenutkih kar privrela iz njega.

Pustite mu, da razmišlja s svojo hitrostjo in izkoristite dane priložnosti, da mu odgovorite na vprašanja, poleg tega pa razpravljajte o njegovih skrbeh ter mu dajte vedeti, da ste mu vedno na voljo za različna vprašanja in odgovore.

3.Sprejmite otrokova čustva brez občutka, da jih morate rešiti

Vsi imamo prijatelja ali znanca, ki se takoj loti reševanja naših problemov, o katerih jim razlagamo. Tako kot odrasli si tudi otroci želijo le, da jih samo poslušate.

Ko vam otrok pove, da je žalosten ali jezen zaradi ločitve, mu razložite, da razumete, zakaj je žalosten, in mu dajte vedeti, da mu boste vedno stali ob strani. Včasih to, da neprenehoma iščete rešitev, ni vedno najboljša ideja.

Občutek, da moramo starši rešiti vsak problem, se pogosto pojavi, ko je naš otrok v stiski ali pa se celo počuti krivega za ločitev. Ampak že samo, če mu boste pustili govoriti o njegovih čustvih, mu boste s tem pomagali, da se bo tudi v prihodnosti lažje spopadal s problemi in nepredvidljivimi situacijami, poleg tega pa mu boste s tem sporočili, da so vsa čustva, ki jih goji, dobra, in da jih ni potrebno skrivati ali kar tako odpravljati.

4.Poskusite ohraniti otrokove navade in druge aspekte njegovega življenja

Ločitev lahko pripomore, da se otrok začne počutiti slabo in negotovo, zato je pomembno, da čim več drugih aspektov v otrokovem življenju ohranite takšne, kot so bili pred njo.

Za otroke je še posebej pomembno, da ohranjajo povezavo s svojim krogov prijateljev, saj jim je družbena podpora lahko v veliko pomoč v spopadanju s stresom.

Seveda pa vedno ni možno iti naprej brez sprememb – ločitev lahko pomeni selitev v drugo hišo ali kraj. Če je temu tako, ustvarite nove navade v novem domu tako hitro, kot le lahko, saj bo vsakodnevna rutina otroku dajala občutek stabilnosti.

5.Ne dovolite, da vas otrok sliši kritizirati drugega starša ali prepirati se z njim

Za otroke je slabo, če so izpostavljeni starševskim prepirom. Če se z ločitvijo spori med vama lahko prenehajo, poskusite razmišljati v tej smeri, saj včasih ločitev otrokom celo koristi. Kakorkoli, neprestana izpostavljenost prepirom pred in po ločitvi lahko pripelje do negativnih posledic. Zato naredite vse, kar je v vaši moči, da ne govorite grdo o drugem staršu, tudi, če mislite, da on grdo govori o vas. To vključuje tudi izogibanje pasivno-agresivnim komentarjem. Otroci so zelo dojemljivi, zato lahko hitro posnemajo sovražnost do drugih, tudi, če mislite, da jo dobro skrivate.

Najbolj pomemben razplet ločitve ni usklajen urnik obiskov ali določena količina preživnine, ampak, kako dobro lahko z bivšim partnerjem skupaj vzgajata otroke. To si dobro zapomnite in naredite vse, kar lahko, da se vaš otrok ne bo počutil, kot da mora izbirati stran – očeta ali mamo.