Blog

Je ločitev res edina rešitev?

To vprašanje sem si v obdobju ločitve večkrat zastavila tudi sama. Žal sem kljub mnogim poskusom na koncu spoznala, da zame je. A ni nujno, da to velja tudi za vas. Nikar prehitro ne obupajte, življenje je tako lepo v dvoje. Zakonska terapevtka Samantha Rodman meni, da bi vsak par, ki razmišlja o ločitvi, moral iti čez 4 ključne točke in se še enkrat vprašati, ali je ločitev res edina rešitev.

Kot zakonska terapevtka je spoznala veliko parov, ki so na terapijo prišli potrti in jezni. Leta nesrečnega zakona so pustila svoje posledice. Ne vem, kako je z vašim zakonom, a veliko med nami je izkusilo nezvestobo, finančni polom, in ostale stresne situacije, ki si jih vsi niti ne moremo predstavljati. In za vse te zakone še vedno obstaja upanje za resnično in pristno spravo. Seveda pa lahko do nje pride le, če sta oba zakonca pripravljena na spremembo v razmišljanju o njunem odnosu in na spremembo v interakciji. Po mojem mnenju bi se vsi pari, ki se nahajajo na pragu ločitve, morali vprašati, ali lahko svoj odnos izboljšajo do te mere, da njihov zakon zopet postane ljubeč in srečen.

Ali imate svojega partnerja ali karkoli v zvezi z njim še vedno radi? Ali si vsaj enkrat na teden želite biti z njim? Če je vaš odgovor pritrdilen, morda lahko še zadnjič poskusite z obiskom pri zakonskem terapevtu. Tokrat poskrbite, da boste skupaj šli skozi spodnje točke;

1) Pomislite na to, kako ste bili vzgojeni in bodite pri tem čim bolj objektivni. Pomislite, kako vas je način, kako ste bili vzgojeni, vodil do določenih predpostavk in pričakovanj v zakonu.

  • Kaj mislite, da zakon vključuje? Kaj je po vašem mnenju vaša vloga in kaj partnerjeva?
  • Kako se počutite, ko pomislite, da vaš partner ne zadovoljuje vaših pričakovanj?
  • Ali ste kdaj videli koga, ki je prevzel vsaj delno odgovornost med prepiri, in ali ste se tega naučili tudi sami?

2) Podobno objektivno premislite, kako ste sami prispevali k trenutnim težavam v zakonu, in kako vaša negotovost in ranljivost vplivata na vajine spore.

  • Ali se počutite, kot da vas partner ne ljubi ali ne ceni dovolj, ko se obnaša na določen način?
  • Kaj menite, v kaj to vodi? Ali ste se že kdaj prej počutili tako?

3) Potrudite se najti način, kako biti boljši partner.

  • Naredite konkretne vedenjske spremembe v interakciji z vašim partnerjem.
  • Ali bi lahko bili bolj naklonjeni do njega, sprejeli določene omejitve, si vzeli čas samo za vaju?

4) Naučite se gledati skozi “partnerjeve oči” in biti bolj empatični – to pomeni, da lahko z njegovega/njenega zornega kota vidite, da ima njegovo/njeno mnenje smisel (a se vam z njim vseeno ni potrebno strinjati). Naučite se iskreno reči: »Vidim, kaj misliš, in razumem te.«

Kot si lahko predstavljate, to ni hiter in lahek proces. Lahko pa preizkusita še en način za izboljšanje partnerske zveze. S partnerjem se zavežita, da se bosta vsaj 6 mesecev trudila tako močno, kot se le lahko, in si obljubita, da v tem času nihče od vaju ne bo omenil ločitve. Pogosto je pol leta dovolj časa za napredek, če se oba partnerja trudita po svojih najboljših močeh. Pred morebitno ločitvijo poskusita še zadnjič rešiti vajin zakon. Vajini otroci bodo najbolje odrasli v ljubeči, trdni družini, in morda je še vedno v vajini moči, da jim s to izkušnjo to zagotovite.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V juliju prejmete še zraven DNEVNIK.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.