Blog

Drage mame samohranilke: vaši otroci bodo dobro

Ali sem dovolj dobra mama? Ali pravilno vzgajam svojo hči? To sta vprašanji, ki sem si jih sploh v prvih mesecih po ločitvi nenehno zastavljala ... Tako kot veliko ločenih mam, ki jih poznam, sem tudi sama večkrat v dvomih, ko gre za vzgojo moje hčerke. Verjetno se tudi ti kdaj sprašuješ, ali boš zmogla, se spopadaš z občutki krivde, da nisi dovolj ... Če povzamem spodaj napisano, po zapisu Wendy Wisner (Huffingtonpost), samo sprejmi dejstvo, da dokler svojemu otroku daješ vso svojo ljubezen, oporo in skrb, bo z njim vse v redu. Ja, moj otrok bo dobro, ne glede na vse. In tudi tvoj bo!

Ne bom lagala. Včasih sem imela trenutke, ko sem sovražila svojo mamo. Bila je samohranilka. Svoje dneve je preživljala tako, da je učila čustveno prizadete otroke in domov prišla popolnoma izčrpana. Včasih tako zelo, da se je zaklenila v sobo in šla dremat. Jedla sem jedi iz mikrovalovke, zažgane večerje, mrzle pice.

Bili so trenutki, ko sem ji izrekla mnoge grde besede. Ko sem jokala. Ko je jokala tudi ona.

A imeli sva tudi dobre dneve, ko sva se pobotali in je mene ter mojo sestro peljala na zmrznjen jogurt. Včasih naju je odpeljala v neznano, da smo skupaj opazovale čudovite hiše bogatih ljudi.

Vedno sem ljubila svojo mamo in jo cenila tudi v najhujših časih. Bila je moja skala. Razlog, zakaj sem jo sovražila in ji hkrati izpovedala svoje najhujše strahove, je, ker me je brezpogojno ljubila. Vedela sem, da bo vedno ob meni, v dobrem in slabem.

In to je razlog, da sva kljub otroštvu, zaznamovanem z ločitvijo in boji za skrbništvo, s sestro odrasli v samostojni ženski. In najpomembnejše – postali sva ženski, ki znata ljubiti z vsem svojim srcem.

Mislim, da nikoli nisem dovolj cenila vsega, kar je naredila za naju, dokler nisem tudi sama postala mati. Zgodnja leta otroštva mojih otrok so me naučila marsikaj – naučila sem se, da so ta majhna bitjeca popolnoma odvisna od mene.

A dejstvo je, da sem ob sebi vedno imela pomoč. Imela sem moža, ki je vedno enakovredno opravljal starševske vloge in mi pomagal pri gospodinjskih opravilih. Še vedno ne morem verjeti, kako je moja mama vse to zmogla sama. Moj oče je bil dober oče z zlatim srcem. Bil je ob meni, ko sem bila še dojenček, a ko se je rodila moja sestra, je bila mama sama v vseh neprespanih nočeh. In računala je tudi na mojo pomoč. Takrat sem bila stara pet let in lahko sem pomagala tu in tam, a seveda le po svojih zmožnostih.

Res ne vem, kako ji je uspelo, in vedno ji bom hvaležna za vse.

Sama sicer nisem mati samohranilka, a imam kar nekaj prijateljic, ki so, zato zaradi svoje izkušnje iz otroštva čutim globoko empatijo do vseh mater samohranilk. Če bi lahko vsem materam povedala samo eno stvar, bi bila ta: »Uspelo ti bo!«

Odlično ti gre. Seveda nisi popolna; nihče ni. Ampak že sam trud, že to, da otroku vsak dan, vsako noč stojiš ob strani, priča o tem, da si odlična mama! Vem, da daješ vse od sebe, tudi, kadar imaš občutek, da bi lahko morda določeno stvar storila drugače.

TI si tisto, kar tvoji otroci potrebujejo. TI. Tvoja navzočnost, ljubezen in opora.

Včasih tega morda ne vidiš. Otroci so lahko sitni in jokajo. Vem, da tudi ti ob koncu dneva ležiš v postelji in jočeš. Vem, da si želiš, da bi ti nekdo pomagal pri vzgoji otrok, vsakodnevnih opravilih in sprejemanju odločitev. Vem, da si močno želiš le nekaj ur zase, za počitek in razvajanje.

A verjemi, da ti gre super. TI si super. In najpomembnejša stvar od vseh: tvoji otroci bodo dobro.

HVALA TI. Hvala, ker vsa ta leta daješ vse od sebe, da bi svojim otrokom omogočila čudovito otroštvo in jim dala dobro popotnico za življenje. Hvala, ker žrtvuješ svoj spanec in zapostavljaš sama sebe. Tvoji otroci se ti morda še ne znajo zahvaliti, a vedi, da jim vse, kar počneš zanje, pomeni veliko.

Verjamem, da se ne zdi vedno tako, a vsak dan posebej opravljaš najpomembnejše delo na svetu. Zato se sprosti, stisni svoje otroke k sebi in kar pogumno naprej!

ODLIČNO TI GRE!

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V februarju prejmete zraven knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.