Blog

8 nasvetov za uspešno skupno vzgojo otroka po ločitvi

Načrtovanje skupne vzgoje otroka z nekdanjim partnerjem je za marsikoga najtežji del v obdobju ločevanja; še posebej težko je lahko, če nikakor ne moreta najti skupnega jezika. Tudi sama sem s tem sprva imela nekaj težav, a je na koncu prevladala skrb za dobrobit otroka s strani obeh staršev. Počasi, a vztrajno sva pričela delati na skupni vzgoji, kar se je hitro izkazalo za pravo odločitev. Najina hči kljub boleči ločitvi odrašča v dobro in srečno osebo in to je za naju največja nagrada.

In veste kaj? Skupna vzgoja otroka se je po mnenjih strokovnjakov izkazala za najboljši način vzgoje po ločitvi staršev, o čemer piše tudi Carlin Flora (Parents.com). S pomočjo dveh strokovnjakinj, ki sta obe tudi ločeni mami z mnogimi izkušnjami s tega področja, je zbrala nekaj nasvetov, kako ustvariti zdrav in dober odnos z nekdanjim partnerjem.


1. Ne obupajte, sprejmite!

Starše pogosto skrbi, da bo njihova ločitev otroku uničila življenje. A tisto, kar otrok resnično potrebuje, mu lahko starši kljub ločitvi še vedno zagotovijo: osnovna sredstva za preživetje, občutek stabilnosti in, najpomembneje, starše, ki mu znajo postaviti prave meje ter so hkrati tudi pozorni in ljubeči podporniki. Tega, da bo otrok zaradi ločitve žalosten, se žal ne da preprečiti, a v njegovem življenju se lahko zgodi še veliko drugih nepredvidljivih in neprijetnih stvari.

Če vaš otrok joče, ker na primer ne želi iti k očetu ali mami, mu sočutno dajte vedeti, da razumete, kako težko obdobje je to zanj. Nato pa mu pomagajte spremeniti mišljenje s pozitivnimi usmeritvami, na primer na ta način: »Ali ni fino, da greš k očetu (ali mami)? Stavim, da se bosta imela super!«

Ključno vprašanje, ki ga morate zastaviti potrtemu otroku pa je, ali mu lahko kakorkoli pomagate oziroma ga spravite v boljšo voljo. Včasih je lahko vir žalosti le strah ali slaba volja, ker pri drugemu staršu nima knjig ali pa denimo športne opreme, ki si jo želi, to pa se da rešiti na zelo preprost način.


2. Kvaliteta naj prevlada nad kvantiteto

Na odnos z otrokom imate veliko vpliva in ta ni odvisen od tega, koliko časa preživite z njim. Zato ni nujno, da oba starša z njim preživita popolnoma enako količino časa - namesto tega ga raje porazdelita tako, da bo najbolje ustrezalo vsem ter zaupajta, da lahko ne glede na količino časa, preživetega z otrokom, z njim zgradita trdno vez.

Eni izmed strokovnjakinj je z nekdanjim partnerjem uspelo vzpostaviti odličen način vzgoje - sin je vsako noč spal pri njej, naslednje jutro pa ga je oče vedno odpeljal v šolo. In ne le to - ob nedeljskih večerih so celo vsi skupaj večerjali.


3. Sproti prilagajajte logistiko

Pomembno je, da vzpostavite nek vsakdanji ritem, a ker se bodo okoliščine sproti spreminjale, bodite pripravljeni na redno dogovarjanje z drugim staršem. V to vključite tudi otroka in mu naredite koledar, na katerem si bo označeval dneve, ki jih bo preživel z mamo in dneve, ki jih bo preživel z očetom.


4. Spopadite se z osamljenostjo

Čas, ki ga ne preživite z otroci, je lahko boleč. Nič ni narobe, če ste takoj po ločitvi žalostni, a pomembno je, da ta čas postopoma zapolnite z najljubšimi aktivnostmi. Dobite se s prijatelji, telovadite in se predvsem spočijte.

Kadar otrok preživlja čas z drugim staršem, ga nikar ne zmotite samo zato, ker ga pogrešate. Namesto tega raje poiščite način, kako ga lahko vidite ne da bi se vmešavali v njun skupni čas. Ena od strokovnjakinj pravi, da ob koncu pouka ni mogla iti po hčeri v šolo, zato bi morala v tem primeru najeti varuško. Namesto tega pa se je raje dogovorila z bivšim možem, da je vsak dan šel ponju in tako izkoristil čas z njima. Če v podobnih primerih nimata časa ne vi ne vaš nekdanji partner, lahko za lažji prehod za začetek za pomoč poprosita tudi prijatelje, ki so blizu vam in vašemu otroku.


5. Naučite se sodelovati z drugim staršem

Če se z bivšim partnerjem ne razumete, poskusite o njem razmišljati kot o kolegu, ki ga morda nimate ravno najraje. Morda nikoli več ne bosta prijatelja, a v dobro otroka se morata naučiti skupaj reševati težave. Če je le možno, se ob sprejemanju pomembnih odločitev srečajta v živo in imejta v mislih, da s tem delata v njegovo dobro.


6. Nadzirajte svoje razpoloženje

Nikar ne pišite bivšemu partnerju, kadar ste vznemirjeni. Ena od strokovnjakinj svetuje, da naredite seznam stvari, ki vas motijo pri njem in zadevo, če je le možno, prespite - naslednji dan se vam večina stvari s seznama ne bo več zdela tako zelo pomembnih. Drugega starša prav tako nikoli ne kritizirajte pred otrokom - vedno imejte v mislih, da žaljenje in kritiziranje drugega starša njegovega obnašanja ne bo spremenilo ampak lahko le še zaostri vaše odnose.


7. Spoprijateljite se z njegovo novo ljubeznijo

Verjetno ni treba posebej razlagati, kako težko je to, a koristilo bo tako vam kot tudi nekdanjemu partnerju in vajinemu otroku. Če je le možno, bodite odprti in pokažite svojo ranljivost ter izrazite skrb v zvezi z vzgojo otroka. Prav je, da sta oba na isti strani glede vzgoje in postavljanja pravil - tako bo lažje tudi otroku in hitreje bo lahko vzljubil novo osebo v svojem življenju.

Ena od strokovnjakinj se je ob navdušenju hčera nad očetovo novo ljubeznijo sprva počutila nekoliko ogroženo in s tem ni nič narobe. Ko pa je novo partnerico svojega bivšega partnerja povabila na kavo, je hitro ugotovila, da je lahko hčerama dober vzor. Ob materinskem dnevu ji je celo napisala pismo in v njem izrazila svojo hvaležnost, ker je tako dobra oseba in ljubezniva do njenih hčera.


8. Ostanite pozitivni

Po težavni ločitvi lahko z nekdanjim partnerjem odnos kadarkoli izboljšata, če si tega le dovolj želita. Nekatere njegove značajske lastnosti so lahko za otroka zelo koristne, hkrati pa ne vplivajo slabo na vas. V kolikor pa je vajina pot do dobre komunikacije kljub vsem prizadevanjem težka, obiščita svetovalca, ki vama lahko pomaga in svetuje, kako izboljšati odnos in kljub ločitvi otroka uspešno vzgajati skupaj.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V marcu prejmete zraven knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.