Blog

5 razlogov zakaj bi morali vsak večer brati otroku

Ko naše malčke zvečer končno spravimo pod toplo odejo smo včasih tako utrujeni, da si želimo le še voščiti lahko noč ter ugasniti luč. A le vzemimo si nekaj dodatnih minutk preden jim namenimo še zadnji poljubček… za večerno pravljico!

Študije[1] so pokazale, da lahko že 3 do 5-kratno branje na teden pri otrokom pozitivno vpliva na pismenost in aritmetične sposobnosti kasneje v življenju. Investicija v otrokov razvoj je nedvomno neprecenljiva, zato vam predstavljamo 5 odličnih razlogov zakaj mora večerna pravljica postati del vaše in njihove rutine.

1. Krepi vajine odnose

Ko se skupaj podata na fantastično avanturo, ki čaka med platnicami, boste popolnoma pozabili na neodgovorjen e-mail, gospodinjska opravila ali televizijo, ki bi motila pozornost. Z leti ko otrok odrašča bo vse težje najti trenutke, ko zgolj brezskrbno uživata v skupnih aktivnostih. Minute za večerno pravljico bodo postale zgolj vajin intimni čas, katerega se ga bosta veselila in čakala že tekom dneva.

2. Veča otrokov besedni zaklad

Z rednim branjem se otrok spozna z novimi besedami ter novo uporabo že poznanih besednih zvez. Zaradi pozitivnega socialnega odziva na bogat besedni zaklad bo vaš otrok v vsakdanji komunikaciji doma, v šoli in z vrstniki bolj samozavesten in manj tesnoben.

3. Moralne vrednote

Otroške knjige so polne pozitivnih moralnih naukov. Lev spozna da mu lahko pomaga tudi skromna miška, mali zajček spozna vrednost iskrenosti, grdi raček pozitivne plati drugačnosti, mala zvezdica pa neugasljivo ljubezen Lunine vile in Sončnega princa… S pomočjo zgodbe se otrok nauči razlik med dobri im slabim, pomembnost prijaznosti in sprejemanja drugačnosti. Te pomembne osnovne vrednote so mu predstavljene na zabaven ter bolj dojemljiv način, zato jih bo lažje ponotranjil kot tiste, ki jih dojema zgolj kot pridige in nauke staršev in učiteljev.

4. Spodbuja domišljijo

Med branjem se otroku odpre popolnoma nov, fantazijski svet, ki ga bo tako prevzel, da si ga bo kmalu želel poustvariti zase – na sliki, na dvorišču… Naučil se bo pozorno slediti opisom v knjigi, da jih bo kasneje lahko reproduciral ter celo razširil in gradil na njih s svojimi lastnimi podobami. To je osnova za rojstvo kreativnosti, kateri boste hvaležni vsakokrat, ko boste prejeli unikatno voščilnico za rojstni dan.

5. Zabavno je!...tudi za vas

Morda ste že pozabili kako kratkočasno je bilo prvič brati prigode Pike Nogavičke, Petra Pana in njegovih Izgubljenčkov ali vseh petih prijateljev, s Timmyjem na čelu. Ponovno odkrite že skoraj pozabljene priljubljene zgodbe vašega otroštva. Priložnost imate, da jih podoživite skozi sveže oči vašega malčka! Seveda je pomembno, da je zgodba zabavna za vašega navihanca, a ne bodite presenečeni če boste ob njej sprostili in zabavali skupaj z njim.

Vsem nam staršem je zaupana pomembna naloga vzgajanja in spodbujanja otrokovih spretnosti in vrednost, ki bodo zagotovile da zrastejo v čudovite zrele osebnosti. Branje nam ponuja enkratna vzgojna, socialna in čustvena učna orodja, za katere raziskave potrjujejo, da nudijo trdne temelje za rast. 5 minut vsak večer lahko prinese veliko pozitivnega za vašega otroka ter za vas.

Povzeto po: 5 Reasons You Should Read to Your Child Every Night by Robert Myers, PhD


[1] Študije so bile opravljene na The Melburne Institute of Applied Economics and Social Research in v Pediatrični bolnišnici v Cinncinatiju.