Blog

5 nasvetov za delo od doma za vse starše samohranilce

Biti starš samohranilec je še posebej v teh časih svojevrsten izziv – usklajevanje na eni strani otrokovih prostočasnih aktivnosti in šole oziroma vrtca ter na drugi službe in drugih vsakodnevnih obveznosti … Še posebej starši, ki delamo od doma, za nameček pa otrokom vsakodnevno pomagamo pri učenju ali šoli na daljavo, se trenutno nahajamo v vse prej kot rožnatem obdobju. Če ste med njimi tudi vi, preberite nekaj nasvetov, kako si lahko olajšate vsakdan.

  1. Pogovorite se s svojimi nadrejenimi

Če imate pri vas v službi odrejeno delo na daljavo, skoraj zagotovo niste edini z otroki. V časih, v katerih se nahajamo, so mnogi nadrejeni, pa tudi sodelavci, veliko bolj razumevajoči, kot sicer. Težko je vzpostaviti normalen 8-urni delavnik brez prekinitev, še posebej, če se otroci šolajo od doma. Če vaši otroci v času službenih obveznosti potrebujejo pomoč ali varstvo, se o tem pogovorite s svojim šefom in sodelavci ter zorganizirajte svoj čas tako, da boste svoje obveznosti uredili prej ali kasneje v delovnem dnevu.

  1. Bodite iskreni s svojimi otroki

Pogovorite se tudi s svojimi otroki ter jim pojasnite, da ste ob določenih urah v dnevu v službi in da vas takrat ne smejo motiti. Še posebej mlajši otroci to težje razumejo, saj se med službo po novem fizično nahajate doma, zato jim poskušajte na njim razumljiv način razložiti, da boste nekaj ur v dnevu morali biti odsotni. Poiščite kakšne aktivnosti, pri katerih se lahko zamotijo sami in medtem ne bodo potrebovali vaše pomoči oziroma pozornosti.

  1. Uredite si delovno mesto

V stanovanju si uredite delovno mesto (lahko zgolj mizo in stol v kotu sobe), ki bo le vaše. Otrokom povejte, da je to prostor vaše službe in da tja nimajo vstopa. Izogibajte se temu, da bi s prenosnikom v naročju sedeli pred televizorjem in odpisovali na elektronsko pošto med gledanjem filma ali risanke. Tako bodo otroci samo še bolj zmedeni, saj ne bodo razumeli, da ste v službi, hkrati pa se bodo morda počutili zapostavljene.

Če imate s sodelavci video klice, obrnite ekran tako, da vas otroci ne bodo motili med sestanki. V primeru, da bi vas medtem nujno potrebovali, se dogovorite, da vam to sporočijo tako, da se postavijo v bližino vašega prenosnika, kjer jih boste lahko videli, hkrati pa ne bodo zmotili vašega sestanka. Če boste morali zapustiti sestanek, se sodelavcem opravičite in povejte, da vas otroci nujno potrebujejo. Zagotovo vas bodo razumeli.

  1. Pripravite posodo s prigrizki

Da vas otroci ne bodo motili med delom, ko jim bo dolgčas ali ko bo čas za malico, vzemite večjo posodo (ali več manjših posodic) in jo napolnite z zdravimi prigrizki: narezanim svežim sadjem, suhim sadjem, riževimi hrustki, žitnimi ploščicami ali kakšno zelenjavo, na primer domačim ohrovtovim čipsom. Tako se boste izognili neprestanemu klicanju za vsako malenkost, hkrati pa ne boste v skrbeh, da bi bili otroci lačni.

  1. Rutina je ključna

Tako kot odrasli potrebujemo rutino, da se lažje "prebijemo" skozi dan, jo potrebujejo tudi otroci. Včasih morda še bolj kot mi. Zato je pomembno, da čas, ki ga vsi skupaj preživite doma, načrtujete po urah (predvsem čas, ko ste vi v službi) in se tega tudi držite. Tako boste tako vi kot tudi vaši otroci vedeli, kaj pričakovati in kdaj ste jim na razpolago. Če vaši otroci trenutno lahko hodijo v šolo, poskusite čim več nujnih stvari urediti medtem, ko jih ni doma. Če se vaši otroci šolajo od doma, pa si na primer takoj zjutraj vzemite kakšno uro časa in se igrajte ali pogovarjajte z njimi, da na prijeten način zakorakate v nov dan.

Mogoče poznate koga, ki bi mu knjigica pomagala lažje razumeti, zakaj mamica in očka niste več skupaj.

ZAKAJ LUNINA VILA IN SONČNI PRINC NE ŽIVITA SKUPAJ?

V marcu prejmete zraven knjige tudi DNEVNIK BREZPLAČNO.