Blog

10 stvari, ki jih otroci ločenih staršev želijo povedati svojim staršem

Se tudi vi sprašujete, kako se ob vajini ločitvi počuti vaš otrok? Niste edini. Obdobje ločitve je za vsakega starša čas, ko je tako ali drugače prizadet. Težko je. Kar naenkrat je treba na novo organizirati življenje in se sprijazniti z dejstvom, da nikdar več ne bo, kot je bilo. Zato se nikar ne krivite, če pri vzgoji otroka kdaj storite kakšno napako – tudi jaz sem jih kar nekaj. A iz tega sem se naučila, kako pomembno je, da se starši postavimo v kožo svojega otroka, in poskušamo razumeti, kaj doživlja. Da se trudite po svojih najboljših močeh, ne dvomim. A saj veste, kako pravijo – včasih je treba na stvari pogledati še z drugega zornega kota. Tammy Daughtry se je v svojem blogu na spletni strani razpisala o tem, kaj vsak otrok ločenih staršev potrebuje in si želi, pa morda ne najde besed ali poguma, da bi svoje misli izrekel na glas.

Ko me ljudje vprašajo, kje sem odrasla, jim pogosto odgovorim z nasmehom. Z mamo sem živela v enem mestu in vsak drugi vikend očeta obiskovala v drugem. Moji starši so se ločili, ko sem bila še otrok, in od takrat naprej nisem nikoli živela le v enem mestu.

Ko pogledam nazaj, se spominjam lepih trenutkov, v katerih sta bila tako oče kot mama prisotna na mojih klavirskih nastopih in podelitvi diplome; a ko pogledam nazaj, se hkrati spominjam tudi, kako težko mi je bilo, ko sta se prepirala »čez mene« glede mojega vzdrževanja, plačevanja taborov, pa tudi, kje bom preživela božič. Spominjam se tudi trenutkov, ko je bil eden od staršev zelo čustven, ko sem odhajala k drugemu, in ko sta neprestano blatila drug drugega.

Z leti sem pričela delati z najstniki in odraslimi otroki ločenih staršev, ki so bili vzgojeni v dveh domovih. Velikokrat so dobesedno hoteli zavpiti »NEHAJTA ME POSTAVLJATI MEDSE!«. Na žalost mnogi izmed teh otrok nikoli niso imeli dovolj poguma, da bi spregovorili in povedali svoje mnenje ter staršem razkrili svoje občutke.

V imenu vseh odraslih otrok ločenih staršev vam želim pokazati zelo pomemben vpogled v srce in misli otrok ločenih staršev – besede, ki si jih otroci želijo izgovoriti, pa jih ne morejo:

1. Ne govori grdih stvari o mojem drugem staršu – potrebujem in želim si ljubiti oba.

2. Ko kritiziraš mojega drugega starša, sem jezen nate, ne nanj.

3. Nikar me ne sili izbirati, s kom bom preživel čas – ni pravično.

4. Pogovore, ki se tičejo financ, opravljajta v zasebnosti. Teh pogovorov ne želim poslušati in nočem biti vajin sel.

5. Ne uporabljaj denarja, da bi si pridobil mojo ljubezen. Bodi zanesljiv in ljubeč starš, in ljubil te bom ne glede na to, kdo od vaju ima več denarja.

6. Nikar mi ne preprečuj stikov z drugim staršem. Če boš, ti bom, ko bom odrasel, to zelo zameril.

7. Pojdita k svetovalcu, in naj vama on pomaga rešiti probleme. Jaz potrebujem zanesljive in močne starše. Ne želim poslušati o tvojih novih zmenkih ali problemih v službi, ali pa o tem, v kako težki finančni situaciji smo. O tem govori z nekom drugim. Jaz potrebujem le starša in mentorja, ki me bo vodil in pripravil na samostojno življenje. Naj ne bom jaz TVOJ starš.

8. Bolj, kot otežuješ stvari mojemu drugemu staršu, bolj jih otežuješ meni.

9. Smej se. Želim uživati svoje življenje, in vedi, da tvoje počutje vpliva na mojega. Najdi način, kako biti srečen in uživati svoje življenje. S teboj se želim zabavati in ustvarjati nepozabne spomine.

10. Ne pozabi, da je moje srce nekoliko razcepljeno in da živim med dvema popolnoma različnima domovoma, pravili, običaji in odnosi. Bodi potrpežljiv z menoj, kadar pozabim stvari, ali kadar potrebujem čas, da se prilagodim na enega od domov.

Prosim, kupi mi dovolj stvari, ki jih bom ves čas imel pri obeh starših, da mi ne bo treba od enega do drugega ves čas potovati s kovčkom. Če želiš, da se počutim kot doma na obeh krajih, prosim, ustvari prijetno okolje zame tudi, če bom tam samo nekaj dni na mesec. Ne potrebujem veliko, le stvari, kot so zobna ščetka, čevlji, oblačila, moji najljubši kosmiči in v sobi oprema po moji izbiri. Vse to mi bo močno pomagalo, da se bom počutil sprejetega in ljubljenega v obeh domovih.

Nikar ne tekmujta in se ne prepirajta o teh stvareh. Le pomagajta mi, da se ne bom pri vsakem od vaju počutil kot obiskovalec.

Tvoj otrok


Zaradi teh besed sem se odločila, da se povežem s strokovnjakinjo, Katjo Fortun, specializantko sistemske psihoterapije, ki je posebej v ta namen pripravila 3-urno poglobljeno predavanje o soočanju z ločitvijo. Za vse nas, ki si želimo zgraditi veselo in varno okolje za naše zvezdice.

Kako se soočati z ločitvijo? Kako zaščititi otroka, da si ne bi naprtil krivde za razhod staršev?

Kako komunicirati z vašim bivšim partnerjem, ne da vsakič znova zapadete v konflikt? In kako komunicirati z otrokom, da bi bil čim manj prizadet zaradi ločitve staršev ter da bi mu čim bolj pomagali razumeti, kaj in zakaj se dogaja?
Vse skupaj je podkrepila z učinkovitimi orodji in nasveti, ki jih lahko kar takoj vpelješ v svojo situacijo.

Rezervirajte si svoje mesto in si zagotovite vstop na to predavanje. Število mest v predavalnici omejeno, zato vas vabimo, da pohitite s prijavo. Upoštevane bodo samo vplačane prijave do 5.12. 2016.

Na Predavanje se lahko prijaviš tukaj: https://www.woustar.si/trgovina/predavanje-za-locene-starse-ki-zelite-otroku-zagotoviti-varno-okolje!