Blog

10 stvari, ki jih morate svojemu otroku povedati ob ločitvi

Če se s partnerjem pogovarjata o ločitvi, se ločujeta, ali pa sta se že ločila oziroma razšla, bodita pozorna na to, kako bosta veliko spremembo v vaši družini razložila vajinemu otroku. Otroci so občutljivi, poleg tega pa določenih stvari še ne razumejo. Zato vam predlagamo 10 stvari, ki jih mora vaš otrok slišati ob vajinem razhodu.

1.»Ločitev ni tvoja krivda.«

Otroci vseh starosti lahko krivijo sebe, ko so starši tako ali drugače prizadeti. Zato je pomembno, da otroku z njegovi starosti primernim pogovorom daste vedeti, da za nastalo situacijo ni kriv on, in da naj se nikakor ne krivi, če se s partnerjem kdaj prepirata zaradi njega. Poleg tega se mora zavedati, da izboljšanje vajinega odnosa ni niti njegova naloga niti njegova odgovornost. Povejte mu, da je zakon zadeva, ki se tiče dveh oseb, ki sta si bili včasih zelo blizu, sedaj pa se počasi oddaljujeta.

2.»Najina ločitev te ne definira kot osebo.«

Vaš otrok se mora zavedati, da je kljub temu, da se njegovi starši ločujejo, še vedno ista oseba, ne glede na možne reakcije okolice. Razložite mu, da se bo nekaj stvari spremenilo, ne sme pa se spremeniti on sam. Naj njegove želje, sanje in ambicije še naprej ostanejo enake, in naj jih vajina ločitev ne zatre.

3.»Za naju boš vedno na prvem mestu.«

Otroci imajo pogosto občutek, da če se ločujejo njihovi starši, da se s tem ločujejo tudi od njih. Ker vidijo, da se njihovi starši nimajo več radi, se bojijo, da kmalu tudi njih ne bodo več imeli radi. Otrokov strah pred zapuščenostjo imejte v mislih tudi, če ga ta ne more odkrito izraziti. Zato veliko časa namenite pogovoru z njim o tem, da ga imata z bivšim partnerjem neizmerno rada in da bosta vedno njegova oče in mama ter da mu bosta stala ob strani v dobrem in slabem.

4.»Starši svojo ljubezen kažemo na različne načine.«

Otroci se v času ločitve velikokrat sprašujejo, koliko jih imajo starši radi, in to poskušajo ugotoviti na različne načine. Na nek način merijo aktivnosti, denar in čas, ki jim jih nameni vsak od staršev posebej. A čas in aktivnosti, ki jih preživljajo z enim od staršev, je odvisen od mnogih dejavnikov. Zato svojemu otroku nikar ne pozabite razložiti, da nobena od teh stvari ne določa, koliko ga ima eden od staršev rad.

5.»Tvoj odnos z vsakim od staršev je neodvisen od drugega.«

Za otroke je pomembno, da oblikujejo ločen odnos z vsakim od staršev. V obdobju žalovanja in prizadetosti vas morda kdaj zamika, da bi otroku povedali to ali ono o bivšem partnerju, a tega nikar ne počnite. S tem ga boste še bolj zmedli in prizadeli, predvsem pa boste s takšnim početjem škodovali sami sebi. Če boste pred njim izpostavljali svoje negativne občutke o bivšem partnerju, bo to povedalo več o vas, kot o njem. Če vas ravnanje ali obnašanje bivšega partnerja moti, to povejte njemu, nikakor pa ne vajinemu otroku. Ključno je, da se otrok v vajini družbi počuti varno in gotovo. Namesto negativnih stvari mu raje povejte, da ima vsak od staršev drugačen odnos, kar pa nikakor ne bo vplivalo na vajinega.

6.»Če želiš preživeti več časa z drugim od staršev, ne bom prav nič jezen/a.«

Morda v sebi čutite drugače, a tega otroku nikar ne pokažite. Če si želi preživeti več časa z vašim bivšim partnerjem, to spodbujajte. Nikar pred njim ne kažite razočaranja ali jeze. Namesto tega se raje pogovorite z bivšim partnerjem in se poskusite dogovoriti za skupno preživljanje časa.

7.»Z mamico/očkom se nimava več rada, a se še vedno dobro razumeva.«

Ob ločitvi otroku nikar ne recite, da se imata z bivšim partnerjem še vedno rada, saj mu boste s tem vzbudili upe, ki se morda nikoli ne bodo uresničili. Namesto tega mu povejte, da sta se nekoliko oddaljila, a da se še vedno dobro razumeta in da bosta kljub temu, da živita narazen, še vedno skupaj skrbela zanj.

8.»Lahko mi poveš karkoli.«

Ob ločitvi je pomembno, da z otrokom spodbudite odkrito interakcijo. Povejte mu, da lahko vedno računa na vas, in da vam lahko pove karkoli. Naj izrazi svoja čustva, pa čeprav so negativna. Naj se zaveda, da se boste bolje razumeli in lažje rešili probleme, če boste odkriti eden do drugega.

9.»Nič od tega, kar čutiš, ni napačno.«

Vaš otrok se mora zavedati, da so vsa njegova čustva dobrodošla. Brez sramu ali krivde je lahko jezen, žalosten, razočaran, ali pa celo vesel zaradi spremembe v vaši družini. Vso pravico ima izraziti svoja čustva, ne glede kakšna so. Le tako se bo počutil bolje, s tem pa tudi vi.

10.»Zakon je čudovita stvar.«

Otrok mora razumeti, da je zakon, kljub temu, da sta se z bivšim partnerjem ločila, lepa stvar. Kljub temu, da se vajina zveza ni izšla, to še ne pomeni, da vsi zakoni razpadejo. Razložite mu, da je zakonska zveza svet odnos med dvema osebama, ki se imata najraje na svetu, in da bo v prihodnosti verjetno tudi on neko osebo ljubil tako močno, kot sta se ljubila vidva.