Anja KurentVtis o knjigi

Že knjižna platnica prikazuje čarobnost ženskega in moškega aspekta, ki svoje čare združita v zvezdi žareče ljubezni. Vsak otrok je sveti dar novonastale družine in starša sta za otroka CEL svet.

Ob razvezi družine, pa se za najmlajše – otroke ali mladostnike - ta svet razdvoji – na žensko in moško polovico. In nadaljevanje je izjemen izziv učenja novih odnosov za vse vpletene. Ilustracije v knjigi izražajo čudovitost ženskega in moškega pola – lune in sonce, ki bivata in ostajata del nas vse življenje.

Včasih je ločitev odgovorna odločitev dveh odraslih oseb, predvsem, če je družina nefukncionalna in odnosi v njej ne podpirajo otrokovega zdravega razvoja. Žal pa je po razvezi družine mnogokrat otrok “kolateralna škoda” svojih staršev. Vsak družinski član razvezo doživlja na zelo svojevrsten način. Kako pa doživljajo razvezo otroci pa je zelo odvisno od odnosa med staršema ter od mentalno-emocionalnega stanja vsakega starša posebej. Pomembno je, da se zavedamo, da otroci vse čutijo, tudi tisto, kar je očem skrito. Tudi tisto, kar starša skušata prikriti. Naloga obeh staršev je, da najdeta skupne rešitve za družino, ki so v najboljše dobro otrok.

Slikanica “Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita več skupaj?” je lahko dober uvodnik v prvi družinski pogovor z otroki o razpadu družine. In topla zgodba pripovedi o večni starševski Ljubezni za nadaljnje večere, ki so včasih polni pogrešanja, žalosti ali jeze.

Žareče barve ter tisočeri odtenki znotraj slik nakazujejo na lepote vsakdana, ki so prisotne tudi v stresnih obdobjih ali stiskah v življenju. In prav je, da jih vidimo vsi odrasli in jih prikažemo našim najmlajšim bitjem.

Knjiga je primerna tudi za vse strokovne delavce, ki se srečujejo z otroki v stiski, individualno ali v skupini. Zgodba je lahko lepa iztočnica za krepitev sočutja skupnosti mladih, saj že v vsakem razredu danes najdemo posameznika z izkušnjo ločitve v družini.