Aktualnosti

"Razumsko ne more dojeti, zakaj je družina razpadla" - Žurnal24

"Koliko krivde brez razloga otroci vzamejo nase," je na četrtkovi novinarski konferenci ob predstavitvi knjige “Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?” opozoril specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti Marko Juhant.

Po njegovih izkušnjah se namreč vsak otrok sprašuje po svojem prispevku k temu, da sta se starša skregala in razšla: “Razumsko ne more dojeti, zakaj je njegova družina razpadla, zato je zmeda v njegovih čustvih in ravnanju neizogibna. V tragediji razpada družine je otroku najtežje razložiti, zakaj starša ne bosta več živela skupaj.” Še več zmede in še večje breme pa lahko po njegovih besedah na otroka položijo starši, ki v svoji žalosti in prizadetosti razlagajo podrobnosti iz partnerskega življenja, česar otrok ne zna in ne more dojeti. Dodaja, da otrok težko razume, zakaj je prišlo do ločitve med staršema: “Zato ni potrebno, da pozna vse podrobnosti in razloge zanjo. Mora pa dojeti, da ločitev ni njegova krivda.”

Tako se je porodila zgodba

Avtorica knjige Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj? Polona Kisovec se je po ločitvi čutila najbolj nemočno, ko svoji 7-letni hčerki ni znala pojasniti, zakaj sta šla z očetom narazen in zakaj ne morejo več živeti skupaj. “Ostajala sem brez besed v bojazni, da je ne bi zaznamovala za celo življenje. A z njenim očetom se nisva več mogla izogniti njenemu vztrajnemu vprašanju 'ZAKAJ?',” pojasnjuje.


Celoten prispevek si lahko preberete tukaj: http://www.zurnal24.si/razumsko-ne-more-dojeti-zakaj-je-druzina-razpadla-clanek-279305